Belföld

Közel mennél a kerítéshez? Irgalmatlan pénzbírságra számíts

kerites-hatarzar(210x140).jpg (Array)
kerites-hatarzar(210x140).jpg (Array)

A legfrissebb Magyar Közlönyben kijött a kormányrendelet az ideiglenes biztonsági határzár területének védelméről. Pénz, pénz, pénz, bírság, bírság, bírság. Nagyjából erről van szó.

Mindenki tudja már, Orbán Viktor elmondta, augusztus 31-re állnia kell a déli határzárnak, megírtuk már korábban, regisztrált álláskerősöket irányítanak a határra, építkezni fognak, a Hír24 több közfoglalkoztatottal is beszélt.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében pedig kijöttek a határőrizeti célú ideiglenes biztonsági határzár építésén dolgozók védelméről szóló rendelkezések, lefordítjuk.

Először is kiderült, hogy az ideiglenes biztonsági határzár területe a határvonaltól, illetve a határjeltől számított 10 méteres sáv és megjelent a kerítés pontos definíciója is:

“az államhatár rendjének védelme érdekében épített, telepített, az állam tulajdonában álló létesítmény.”

Aztán a tarifák, vagyis

kinek mennyit kell fizetnie, ha bármi – mostmár – jogszabály-elleneset csinál.

Aki az ideiglenes biztonsági határzár területére, az ideiglenes biztonsági határzár építési, vagy karbantartási munkálatai során illetéktelenül belép, 50 000 forint közigazgatási bírság megfizetésére kötelezhető.

Aki az ideiglenes biztonsági határzár területén az ott folyó építési, telepítési munkálatok akadályozása céljából bármilyen tevékenységet végez, 150 000 forint közigazgatási bírság megfizetésére kötelezhető.

Aki az ideiglenes biztonsági határzár területére, az ideiglenes biztonsági határzár építési, vagy karbantartási munkálatai során pilóta nélküli repülőeszközt (vagyis drónt – T. R.), avagy más távirányítású eszközt juttat be, 150 000 forint közigazgatási bírság megfizetésére kötelezhető.

MTI / Kelemen Zoltán Gergely 

És aki az építést akadályozza?

Aki az ideiglenes biztonsági határzár építési, vagy karbantartási munkálatai során, az ideiglenes biztonsági határzár területén szolgálatot teljesítő hivatalos személyek, vagy az ott munkát végző személyek ideiglenes biztonsági határzár területére való bejutását, valamint az onnan való kijutását akadályozza, 300 000 forint közigazgatási bírság megfizetésére kötelezhető.

Aki az ideiglenes biztonsági határzár területére tartó hatósági, avagy szállító járműveknek az ideiglenes biztonsági határzár területére történő bejutását, valamint az onnan való kijutását akadályozza, 300 000 forint közigazgatási bírság megfizetésére kötelezhető.

A tegnapi Közlönyből az is kiderült, hogy Martonfán és Sormáson lesz menekülttábor, erről itt írtunk bővebben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik