Belföld

Házi beteggondozás: az állam bekeményít, felmérik az idősek állapotát

Felülvizsgálják az ellátásban részesülők állapotát, mivel januártól nagy változások jönnek a házi segítségnyújtásban - értesült a Magyar Nemzet.

 

Még idén felül kell vizsgálni a házi segítségnyújtásban részesülő idősek állapotát, ugyanis jövő januártól ismét változások lesznek a rendszerben – írja a Magyar Nemzet. A cikk szerint 2016. január 1. után lesznek olyan idősek, akinek csak alacsony szintű ellátás, úgynevezett szociális segítés jár majd. Ezt a megsegítést szakképzetlenek is ellvégezhetik. A második kategória a “személyi gondozás” lesz, ez intenzívebb ápolási feladatokat takar. Az új jogszabály szerint egy egyedül élő idős ember legfeljebb négy órában kaphat állami támogatással segítséget.

A kormány már idén is szigorított a feltételeken: a használt pontrendszerben ugyanis megemelték a küszöböt.

A házi segítségnyújtás keretében a rászoruló ember továbbra is önállóan, a saját otthonában él, és otthon kap segítséget a mindennapi feladatok elvégzéséhez. Az ellátást a helyi önkormányzat köteles biztosítani a rászorulóknak. A KSH adatai szerint 2012-ben 125 281, 2013-ban 131 791 ember részesült a szolgáltatásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik