Belföld

DK: A parlagfűvel szennyezett földek után ne járjon EU-s pénz

parlagfu(960x640).jpg (Array)
parlagfu(960x640).jpg (Array)

A párt szerint a kormány csak agrárszempontból foglalkozik a parlagfűvel, a 1,5 millió parlagfű-allergiás érdekeit nem képviseli.

 

A kormány idén is megkezdi a parlagfűvel szennyezett területek helikopterekkel történő felderítését – kezdi pénteken kiadott közelményét a Demokratikus Koalíció (DK). Emlékeztetnek: “a korábbi tapasztalatok szerint hiába ellenőriztek akár 1,6 millió hektárnyi földterületet, csak 1341 hektárnyi parlagfűvel szennyezett földet találtak”. Meglátásuk szerint ennyitől viszont “nem lenne 1,5 millió allergiás ma Magyarországon.”

A DK szerint az Orbán-kormány már akkor hiteltelenné vált a parlagfű elleni harcban, amikor laptopokra és cipőtisztítógépekre költötte az állampolgárok adójának parlagfűmentesítésre felajánlott egy százalékait. Nehezményezik, hogy “a kormány továbbra is csak agrárszempontból foglalkozik a parlagfűvel, a 1,5 millió parlagfű-allergiás érdekeit nem képviseli.”

A DK úgy látja: “döbbenetes” , hogy olyan földek után is jár az EU-s támogatás, amit már megbüntettek parlagfűszennyezettség miatt. A párt 10 éves parlagfű-stratégiát javasol, “amit az agrárlobbi nyomásától mentesen, szakértőkkel kellene kidolgozni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik