Belföld

Vágóhíddá válik Orbán kerítése

hatarzar-kerites(74e31c31-f087-43ce-8ed0-32de1df658f6)(210x140).jpg (Array)
hatarzar-kerites(74e31c31-f087-43ce-8ed0-32de1df658f6)(210x140).jpg (Array)

Vadászni sem kell majd azon a szakaszon, ahol pengés drótot alkalmaznak.

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában egy kerítésépítő szakember beszélt arról, hogy vágóhíd lesz a kerítés. Gaál Csaba, akinek cége több száz kilométer kerítést épített az autópályák mentén, azt mondta, lehetetlen megépíteni augusztus végéig a kerítést, az eredeti határidő reálisabb.

A kerítéshez speciális gépek, gyakorlat kell. A büntetés-végrehajtási intézetekben vannak gyakorlattal rendelkező elítéltek, és gépek, de azokat át kell alakítani – tette hozzá. A szakember szerint az sem mindegy, miből építik a kerítést, mert a lágyhuzalokból készülteket nagyon könnyű megbontani, átvágni.

A határ mentén nagyon „ravasz” talaj van, homok, lösz, nagyon gyenge tartással. Gaál Csaba szerint mégsem érdemes, ahogy a kormány mondja 120 centinél mélyebbre tenni az oszlopokat, mert ilyen talajba lehelyezni is nagyon nehéz, statikailag pedig nincs értelme.

Az oszlopok anyagáról szólva azt mondta, annyi fát, amennyi oda kellene nagyon nehéz beszerezni, előkészíteni, ezért érdemesebb lenne fémet használni. Orbán Viktor tusványosi beszédében jelentette be, hogy augusztus 31- én állni fog a kerítés teljes hosszában.

PM: Illegális az építés!

A PM szerint a környezetvédelmi engedélyek hiánya miatt illegális lehet a déli határon megkezdett építkezés. Az ellenzéki párt írásbeli kérdésben igyekszik tisztázni, hol tart az engedélyezési eljárás. Indokolt esetben feljelenti az illetékes minisztereket – tudatta Szabó Rebeka.

“Bár az új vasfüggöny már épül, egyelőre nem tudni, rendelkezésre állnak-e a szükséges környezetvédelmi engedélyek. A nyomvonalas létesítmények építése ebben a nagyságrendben környezeti hatásvizsgálat-köteles, a vizsgálat a tevékenység megkezdésének feltétele. Az eljárás keretében az érintettek (lakosság, civilszervezetek stb.) tájékoztatására is sort kell keríteni, így többek között közmeghallgatást kell tartani.”

Szabó Rebeka szerint a szomszédos ország hatóságait is be kell vonni, és nemzetközi közmeghallgatást kell tartani, ha határokon átterjedő hatások is fölmerülnek. “A fentieken túl a kerítés nyomvonala mentén lévő Natura 2000-es területekről Natura 2000-es hatásbecslést is kell készíteni.”

Bár a munkálatok már elkezdődtek, az illetékes kormányhivatal honlapján nincs nyoma az engedélyezésre vonatkozó információknak, ami önmagában is szabálytalan. Ezért a PM most írásbeli kérdést tesz föl az illetékes minisztereknek, és amennyiben az engedélyek valóban hiányoznak, megteszi a szükséges jogi lépéseket. “A magyar törvényeket nem csak a bevándorlóknak, hanem a kormánytagoknak is be kell tartani.”

Korábban egy nemzetközi jogász már hosszan elemezte, mennyire értelmetlen a kerítés, amelynek megépítésének jogszerűsége a Natura 2000 természetvédelmi programterületen vélhetően illegális (jogellenes) is, és EU-eljárást vonhat maga után.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik