Belföld

Az Együtt nyilvános pályázaton választaná ki Vida Ildikó utódját

vida-ildiko(210x140).jpg (Array)
vida-ildiko(210x140).jpg (Array)

A párt üdvözli Vida Ildikó távozását, de attól atrtanak: a NAV szétszabdalásával "megszűntetnék a szakmaiságot".

Az Együtt kedden felszólította a kormányt, hogy nyilvános pályázaton és szakmai szempontokat figyelembe véve válassza ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új elnökét. A párt követelését Pataki Márton, az Együtt elnökségi tagja fogalmazta meg Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.Kiemelte: üdvözlik Vida Ildikó távozását az adóhatóság éléről, hiszen őt alkalmatlannak tartották erre a posztra, ugyanakkor úgy látják, a volt elnök menesztése csupán egy fideszes belharc és nem a korrupció elleni fellépés eredménye.

Pataki Márton szerint ugyanez a belharc állhat a NAV átalakításáról szóló “rémisztő találgatások mögött” is.
Az Együtt ugyanis nem támogatja a vám- és pénzügyőrség kiszervezését a NAV-ből, de ennél is nagyobb problémának tartaná, ha a kormányhivatalokba integrálnák az adóhatóságot. “Ezzel gyakorlatilag megszüntetnék a szakmaiságot”, hiszen így a kormánymegbízott egyedi adóügyekben is adhatna utasításokat – fejtette ki az ellenzéki politikus, aki hozzátette, a Fidesz így méginkább “fegyverként használhatja” a NAV-ot politikai és gazdasági érdekeinek érvényesítéséhez.

Pataki Márton emellett az adózó érdekeivel ellentétesnek nevezte a jogorvoslati lehetőségek tervezett csökkentését, valamint azt, hogy az adóellenőrzések idejét fél évben maximalizálnák. Utóbbival ugyanis éppen a legnagyobb értékben elkövetett, bonyolult ügyeket, például az áfacsalásokat nem tudják majd felderíteni – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik