Belföld

Magyarországnak veszedelmesen szűklátókörű miniszterelnöke van

A Jobbik szerint a miniszterelnök csak hangember. Liberálisok: Európát nem a bevándorlóktól, hanem Orbán politikájától kell megvédeni. Az Együtt szerint hajmeresztő volt a beszéd.

Az Orbán-kormány szavakban bátor, tettekben megalkuvó – így reagált a Jobbik Orbán Viktor tusványosi beszédére. A frakcióvezető-helyettes, alelnök Z. Kárpát Dániel által szignált közlemény szerint „ha Orbán Viktor valóban a nemzetek önrendelkezésén alapuló Európáért és a magyar Magyarországért aggódik”, akkor lépnie kellene, és „ha szükséges, akkor harcos retorikáját tettekre váltva kezdeményezze az uniós alapszerződés vagy hazánk csatlakozási szerződésének módosítását is”.

A Jobbik szerint azonban az Orbán-kormány csak szavakban bátor, tettekben már megalkuvó: „Emlékezhetünk, a kormányfő 2011 végén harcosan felszólalt az uniós pénzügyi paktum ellen, majd parlamenti felhatalmazás nélkül aláírta, hogy Brüsszel beleszólhasson a magyar költségvetésbe. Orbán emberei lánglelkű beszédekben kardoskodtak az amerikai mamutvállalatok érdekeit kiszolgáló szabadkereskedelmi egyezmény ellen, majd a Fidesz képviselői az Európai Parlamentben egytől egyig megszavazták azt. Orbán Viktor pártja hangosan tiltakozott a Magyarországon keresztül Nyugat-Európába jutott migránsok visszaküldése ellen, majd beletörődött az ezt lehetővé tevő Dublin III. egyezmény lényegét tekintve hatályban tartásába.”

Z. Kárpát Dániel szerint előre látható, hogy Orbán Viktor tusványosi beszédét sem fogják követni tettek.

Liberálisok: Európát nem a bevándorlóktól, hanem Orbán politikájától kell megvédeni

A Magyar Liberális Párt szerint Orbán Viktor idei tusnádfürdői beszédében újat akart mondani, de ehelyett csak sablonok lettek, melyek ismerősek lehetnek mindenki számára, aki ismeri a két világháború közötti időszak történelmét, vagyis idegenellenes uszítás, ellenségképek keresése, rémhírek gerjesztése.

„Brüsszel, a baloldal, afrikai éhezők – idén ezek a miniszterelnök ellenségei, miközben saját kudarcos kormányzásával, az egyre növekvő korrupcióval, külpolitikai elszigeteltségünkkel nem is tud és nem is akar elszámolni” – írják a közleményben.

A liberálisok szerint inkább értékalapú Európára van szükség, mert ennek híján az ország Putyin hatalmi játszmáinak lesz kiszolgáltatva.

Együtt: “hajmeresztő”.

Az Együtt szerint Orbán Viktor „a sok üres szó mellett néhány igazán rettenetes dolgot is mondott” a 26. Bálványosi Szabadegyetem és Nyári Tábor rendezvényén.

A Hajdu Nóra, az Együtt elnökségi tagja által jegyzett, az MTI-hez eljuttatott közlemény „egészen elképesztőnek” nevezte, hogy a kormányfő szerint „a fekete afrikai bevándorlók idejönnek és megerőszakolják az európai nőket”. A közlemény szerint „hajmeresztő” az is, hogy Orbán Viktor azt mondta, a baloldaliak nem szeretik a magyarokat.

Azzal kapcsolatban, hogy több mint egymillió ember töltötte ki és küldte vissza a nemzeti konzultációs kérdőíveket, azt írták, felhívnák Orbán Viktor figyelmét arra, hogy „Magyarországon több millió normális gondolkodású ember is él”.

Az Együtt szerint Orbán Viktor ismét bebizonyította, hogy vele nem lehet és nem is szabad kiegyezni, mivel nem tekinti a nemzet részének azokat, akik nem értenek egyet vele.

A közlemény úgy fogalmaz, hogy „Orbán Viktor nem része az európai értelmiségnek, nem az európai értékeket képviseli és keletre tart”.

Schiffer: Magyarországnak veszedelmesen szűklátókörű miniszterelnöke van

Az LMP társelnöke szerint a miniszterelnök ne Tusnádfürdőn legyen bátor, hanem Brüsszelben, Berlinben és Washingtonban. Schiffer közölte: Magyarországnak veszedelmesen szűklátókörű miniszterelnöke van, akinek láthatóan nincsenek válaszai a globális kihívásokra.

Az ellenzéki frakcióvezető rámutatott, ha a miniszterelnök botrányosnak tartja, hogy a lehallgatási botrány után is folytatódnak a szabadkereskedelmi tárgyalások az Egyesült Államokkal, akkor azonnal jelentse be, hogy nem járul hozzá ehhez. Arra is adjon magyarázatot Orbán Viktor – tette hozzá Schiffer András -, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői miért adtak zöld jelzést a tárgyalások továbbviteléhez.

Közölte, hogy a magyar miniszterelnöknek hisztériakeltés helyett közös európai megoldást kellene szorgalmaznia, és azt, hogy azok az országok, amelyek az elmúlt évtizedekben hasznot húztak a harmadik világ kizsákmányolásából, komolyabban vegyenek részt a bevándorlási krízis kezelésében.

Az LMP-s politikus úgy vélekedett, a magyar embereknek nem a bevándorlóktól kell félteniük a megélhetésüket, hanem attól a kormánytól, amely tudatosan játszik a bérek leszorítására.

MSZP: a rendszerváltó Orbánnak „gyomorgörcse” lenne a mai Orbántól

Az MSZP szerint a rendszerváltó Orbán Viktor egészen biztos, hogy „gyomorgörccsel hallgatná végig” azt, amiről a mai Orbán Viktor beszél, és amit képvisel.

Ujhelyi István, a párt alelnöke egyre veszélyesebbnek nevezte a miniszterelnököt egész Európára nézve. Szerinte a miniszterelnök „nem látnok, Európa legbölcsebb politikusa, hanem csak egy piti balkáni politikai maffia feje”.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik