Belföld

Orbán már tavaly büszkélkedett azokkal a mentőállomásokkal, amik még el se készültek

bátaszéki mentőállomás (Array)
bátaszéki mentőállomás (Array)

Most október végére ígérik, hogy elkészülnek a felújításokkal és építkezésekkel, de egy belső jelentésből kiderült, hogy van, ahol még csak a tervezésről kötöttek szerződést.

Bár az eredeti tervek szerint már tavaly augusztusban át kellett volna adni 22 új mentőállomást, van olyan kisváros, ahol még csak idén nyáron rakták le az alapkövet. Pedig a miniszterelnök is kiemelt projektként kezeli a mentőszolgálatnál zajló építkezést – írja a HVG.hu. Az Országos Mentőszolgálat azt állítja: október 31-ig minden állomás elkészül, de a portál birtokába került dokumentum szerint van, ahol épphogy aláírták a szerződést a tervezővel.

Még a tavalyi választási kampányban, egy nagykanizsai átadóünnepségen büszkélkedett azzal Orbán, hogy 22 új mentőállomás épült, hatvanat pedig megújítottak. Azt nem említette, hogy egy európai uniós fejlesztésről van szó, mindenesetre 11 milliárd forint forrás áll ennek keretében rendelkezésre. Csakhogy az említett 22 mentőállomásból a beszéd elhangzásakor még egy sem létezett, a legelsőt csak 11 hónappal később adták át.

A HVG.hu egy birtokába került, belső használatú júliusi jelentést idézve írja: a felújítandó épületek közül tizenkettő még csak 5-10 százalékos mértékben készült el, Zalalövőn pedig június 2-án rakták le az alapkövet. A martonvásári állomás felújításánál július közepén még csak a bontási munkálatoknál tartottak.

A késlekedés azért furcsa, mert a projektet még 2010 előtt jóváhagyta az EU, 2013 januárjától pedig már rendelkezésre állt a forrás, de folyamatosan csúszott a közbeszerzések kiírása. Amikor az Országos Mentőszolgálat megkötötte a szerződést az uniós forrásokat kezelő állami szervezettel, még azzal számoltak, hogy 2014. augusztus 31-ig le tudják zárni a projektet, sok beruházásnál viszont még az első kapavágást sem sikerült eddig az időpontig megejteni. Végül a projektzárás 2015. november 30-ra csúszott, az épületeknek október végére kulcsrakésznek kell lenniük és le kell zárni az elszámolást. A beruházások további csúszásán milliárdos uniós támogatások múlhatnak.

A júliusi OMSZ-jelentés szerint több helyen merültek fel nehézségek: Igalon minőségi kifogások akadtak, Tatabányán és Veszprémvarsányban pedig pótterveket kellett készíteni, az utóbbinál plusz forrás bevonása is szükségessé vált. Zalalövőn régészeti feltárás lassította a munkát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik