Belföld

Vizsgálat indult L. Simon László barackmagja miatt

A csomagonként ezer forintért árult portékát gyógyhatásúnak és biónak tüntette fel, holott ezt nem tehette volna. Eközben Mészáros Lőrinc nyaraló gyerekeket etethet olcsó kenőmájassal.

„Rákellenes, méregtelenítő, tisztítja a májat, javítja a látást, ökológiai gazdálkodásból származik” – ezeket a pozitív tulajdonságokat tulajdonítja L. Simon László cége az általa csomagonként ezer forintért árult barackmagnak. Ezeket a minősítéseket szigorúan tilos ráírni az élelmiszerekre – írja a HVG.

„Élelmiszernek gyógyhatás nem tulajdonítható” – közölte a lappal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, amely vizsgálatot is indított L. Simon „csodaszere” ügyében. Ezt alighogy közölte a Nébih, az államtitkár honlapjáról néhány óra alatt el is tűnt a barackmag-reklám. Hab a tortán, hogy sem L. Simon, sem a cége nem szerepel a nyilvántartott ökológiai gazdálkodók között, tehát ezzel sem népszerűsíthette volna a portékáját.

A politikus egyébként borászattal is foglalkozik: 1999-ben alapította az agárdi pincészetet, amely pár éve azzal került be a híradásokba, hogy rabokkal dolgoztat.

Az élelmiszerbizniszben mások mellett Orbán Viktor jóbarátja, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester is vastagon érintett – nemrég szállt be az ásványvíz-bizniszbe és máris megrendelést nyert a hőségriadóra készülő MÁV-tól. A húsüzlet viszont még felfutás előtt áll, a cége által Bakony márkanéven forgalmazott termékeket egyelőre alig lehet megtalálni a boltokban. A CBA egyik prémiumkategóriás belvárosi boltjában azt mondták: egyszer rendeltek a mangalicatermékükből, de senki nem vitte. A majorannás kenőmájasát viszont sikerült megtalálni egy Auchanban, kategóriájában ez volt a legolcsóbb termék – 169 forint egy 150 grammos rúd. Valószínűleg az Erzsébet-táborokban nyaraló gyermekeket is ezzel etetik, mivel a forgalmazók közt ott van az Erzsébet Üzemeltető Kft. is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik