Belföld

Több mint kétmilliárd forinttal támogatja a kormány a külhoni magyarokat

potápi árpád (Array)
potápi árpád (Array)

Erdélybe 1,4 milliárd, a Vajdaságba 850 millió, Felvidékre ötvenmillió megy, az ottani magyar közösségek erősítésére.

Több mint kétmilliárd forint értékben támogat a kormány olyan projekteket, amelyek külhoni magyar közösségek megtartását, erősítését célozzák – ezt Erdélyben, a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen jelentette be Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Erdélyi beruházásokra 1,4 milliárd forint áll rendelkezésre, Felvidéken ötvenmillió forinttal támogatják a martosi tábor fejlesztését. Négy vajdasági projekt pedig összesen 850 millió forintos támogatásban részesül. Pásztor szerint ezek a támogatások hosszú távú elképzeléseket indítanak el és tartanak talpon, melyek a magyar közösség megmaradásához és megkapaszkodásához szükségesek.

A Tusnádfürdőn tartott Bálványosi Nyári Szabadegyetem legérdekesebb mozzanata egyébként szombaton várható, amikor Orbán Viktor miniszterelnök tart előadást a jobboldali szellemiségű rendezvényen. Tavaly itt beszélt arról, hogy szerinte Magyarország „illiberális állam” és sajtóértesülések szerint idén is hasonló visszhangot kiváltó beszédre készül, melyben egyfajta „orákulum” szerepében tűnik fel és „az európai civilizáció jövőjét” fogja fejtegetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik