Belföld

Állati hőség van, hűsölnek az állatkert lakói

Allatkert(960x640).jpg (Array)
Allatkert(960x640).jpg (Array)

Dagonyázással, sajátos zuhanyozással is hűsölnek a Miskolci Állatkert és Kultúrpark lakói, az állatok közül egyébként sokan jól tűrik a hőséget, a korábban vadasparknak nevezett létesítmény ugyanis természetes, erdei környezetben található a Bükkben, a Csanyik-völgyben.

Veress Tamás, az öt kontinens több mint 120 állatfajának majdnem 700 egyedét bemutató állatkert és kultúrpark gyűjteményi vezetője arról számolt be, hogy főleg az északi sarkkör vidékén honos rénszarvasok és az Ausztrália füves területeinek, szavannáinak, eukaliptuszerdőinek, bozótosainak lakói, az emuk kedvelik, ha locsolják őket.

A szarvasok érthetően nem a 30-40 fokos hőséghez szoktak, míg az emuk vastag tollazatuk miatt szenvednek a nagy melegben.

Hűsölnek a vaddisznók, a bivalyok is, számukra iszapfürdőt alakítottak ki, naphosszat dagonyázhatnak. Veress Tamás azt is elmondta: a hőség miatt különösen odafigyelnek az állatok etetésére, itatására.

A budapesti állatkert lakói is bírják

Nem léptek életbe külön óvóintézkedések az állatokra vonatkozóan a kánikula miatt a Fővárosi Állat- és Növénykertben, az esetleges problémákra pedig fel vannak készülve – mondta el az MTI-nek Sós Endre, a budapesti intézmény állatorvosa csütörtökön.

A szakember hozzátette, hogy az állatkertben megtalálható fajok többsége a mérsékelt égövi vagy trópusi, szubtrópusi területekről származik, így számukra nem szokatlan jelenség a 30-40 Celsius fokos meleg. Jelenleg nem is élnek olyan állatfajok – például jegesmedve – az állatkertben, amelyek különösen érzékenyek lennének a hőségre, inkább a hirtelen lehűlés, hideg időjárás idején fellépő fűtési problémák esetén lenne szükség a megszokottól eltérő intézkedésekre.

“Nagyon lényeges, hogy az állatok maguk választhassák meg a komfortzónájukat, menedéket lelhessenek az extrém meleg elől” – hangsúlyozta Sós Endre.

Elmondása szerint a kifutók úgy vannak kiépítve, hogy az állatok szabadon mozoghassanak, találhassanak maguknak napfénytől védett árnyékos helyeket, valamint a víz közelségét igénylő fajok – többek között a medvék és szibériai tigrisek – lakhelyeinek része a medence is.

Egy-egy állatfaj beszerzésekor, lakhelyük kialakításakor komoly hangsúlyt fektetnek a megfelelő helyszín kiválasztására, például a Himalája lejtőin őshonos, hőséget nem kedvelő kispandák kifutója a Nagyszikla oldalában, az állatkert egyik legjobban parkosított, árnyas részén kapott helyet. Sok állatnál, így például az elefántok és orrszarvúak esetében is a napi rutin részét képezi a zuhanyoztatás, azonban ezt sem alkalmazzák a megszokottnál többször a mostani hőség idején – magyarázta Sós Endre.

A szakember hozzátette: az állatkert lakóinak egészségét napi szinten ellenőrzi az intézmény három állatorvosa, akik az előre eltervezhető beavatkozásokat – például a bármilyen okból történő befogást és áttelepítést – igyekeznek nem a hőségre időzíteni. 

Mint fogalmazott, természetesen előfordulhat, hogy a szokatlan meleg egy-egy fiatal vagy idősebb állat egészségét jobban megterheli, ilyenkor az elkerülhetetlen egészségügyi beavatkozások elvégzését a korahajnali és a későesti órákra tervezik. “Az esetleges problémákra fel vagyunk készülve, rutinból tudjuk orvosolni az ilyen helyzeteket” – hangsúlyozta Sós Endre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik