Belföld

Rázárják a menekültekre a vasúti kocsik ajtaját

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 07. 22. 16:53

A MÁV szerint megfelelő empátiával kezelik a helyzetet.

A szegedi menekültsegítőkkel takarózik a MÁV, miközben a civilek nem is tőlük, hanem a várostól kapnak segítséget – írja a HVG.hu. A portál annak kapcsán kereste meg a vasúttársaságot, hogy kiderült: a menedékkérőket önhatalmúlag szegregálják, külön, alacsonyabb komfortfokozatú kocsiban utaztatják, ha egyáltalán élhetnek a jogszabály alapján számukra biztosított utazás lehetőségével. Az is előfordult, hogy a menekültekre rázárták a vagonok ajtaját.

A helyzetet kezelni próbáló civileknek akkor sem adnak helyet az állomáson, ha van üresen álló helyiség. A MÁV a HVG megkeresésére közölte: „a szegedi pályaudvar mellé, közterületre telepített, a migránsokat támogató civilpont jó példaként szolgál arra, hogy kulturáltan, a napi utasforgalmat nem zavaró módon működjön a kialakított rendszer”. Csakhogy ennek a civilpontnak a létrejöttében a MÁV-nak nem volt szerepe, ugyanakkor az állomásépület üresen álló, üzemen kívüli területeit nem adják át a menedékkérők emberibb ellátásának céljára.

A MÁV arra hívta fel a figyelmet, hogy „a vasúttársaságnak a közlekedést kell biztosítania és az utazóközönséget kell kiszolgálnia”. Ráadásul azokon a vonatokon, ahová helyjegyet kell váltani, ott a menedékkérőktől is kérik azt annak ellenére, hogy a jogszabályok szerint ingyenesen biztosított számukra az eljutás a számára a kérelem elbírálásának idejére kijelölt menekülttáborba.

A Migration Aid menekültsegítő szervezet sajtósa a portálnak azt mondta: „úgy látja, a MÁV-nál a belső kommunikációval vannak problémák”. Példaként említette, hogy a menedékkérőket nem engedik be a várótermekbe, gyakran kifejezetten bőrszín alapján szelektálják őket és az utazásuk szervezésével is gond van: úgy indítják el őket Szegedről, hogy nincs csatlakozás a táborokba, emiatt Budapesten kell éjszakázniuk. Jogszabályilag pedig a menedékkérők is egyenrangú utasoknak számítanak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.