Belföld

Orbán csak személyes okok miatt fogadta el Vida Ildikó lemondását

Vida-Ildiko(430x286).jpg (Array)
Vida-Ildiko(430x286).jpg (Array)

A kormányfő ezt a szakmai okok alapján nem tudta megtenni, noha a NAV elnöke főleg szakmai okokkal indokolta távozását.

A NAV elnöke május 20-án nyújtotta be lemondását Orbán Viktornak. A miniszterelnök még június elején jelezte: csak a személyes és családi okok alapján tudja elfogadni azt, szakmaiak alapján nem – közölte az MTI érdeklődésére Giró-Szász András.

A NAV elnöke “már az alaptalan amerikai vádak idején felajánlotta a lemondását, amelyet a miniszterelnök nem fogadott el” – emlékeztetett a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. A kormányfő arra kérte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökét, hogy amíg a NAV új vezetőjéről nem döntenek, lássa el a feladatát. Mivel a lemondás benyújtását követő 60. napon megszűnik a vezetői munkaviszonya, e határidő után az új NAV-elnök kinevezéséig Varga Árpád elnökhelyettes látja el a vezetői feladatokat.

Ahhoz képest, hogy Orbán Viktor csak a személyes, családi okokat akceptálta, talán meglepő, hogy Vida Ildikó a munkatársainak írt levelében főleg szakmai okokkal indokolta távozását. A NAV-elnök jelezte, lemondásához a személyét és családját érintő „méltatlan és alaptalan támadások” mellett „a NAV szervezetét és személyi állományát alapjaiban érintő kormányzati elképzelések”, és a NAV életpályára tett javaslatuk elutasítása vezetett.

Vida Ildikó mélységes megdöbbenéssel szembesült a NAV „strukturális átalakítására, személyi állományára vonatkozó kormányzati elképzelésekkel, hiszen a NAV-ot senki nem kérdezte meg,” a szervezet felépítését, hatékonyságát, az egyes munkafolyamatokat senki nem tanulmányozta. Ezek a tervek Vida Ildikó számára szakmailag és emberileg is elfogadhatatlanok, vállalhatatlanok voltak. Ezek eredményezték azt, “hogy – a Miniszterelnök Úr kérése ellenére – úgy” érezte, valójában nincs választási lehetősége.

Mindeközben a Magyar Nemzet arról cikkezett, hogy Vida körül egész egyszerűen elfogyott a levegő. Vida eleve egy ciklusra vállalta a NAV vezetését, amíg össze nem olvasztja az APEH-ot a VPOP-val, de Orbán kérésére bevállalt még egy ciklust. A lemondás felé lökte őt az amerikai kitiltási botrány (az amerikaiak jelezték, hogy a NAV vezetőivel kezdik majd a kitiltogatást), de az a tény is ellene irányulhatott, hogy a Századvég-közeli Napi Gazdaság robbantotta ki a kitiltási botrányt. Vidának Varga Mihály nemzetgazdaság miniszterrel is voltak konfliktusai, pl. az online kasszák bevezetése körül, illetve nem örült, hogy a fejük fölött akarják átalakítani a NAV-ot, amiben nem bíztak, még az Állami Számvevőszék is lesújtó jelentést készített a szervezetről, holott az EU mindent rendben talált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik