Belföld

Gümőkór: vakcina még nincs, de nem kell félteni a babát

tbc baktérium (Array)
tbc baktérium (Array)

A TBC elleni BCG-oltások átütemezésének ügye hamarosan megoldódik – ígérte Mikola István.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán arra reagált, hogy a BCG-oltások beadását a vakcina hiánya miatt át kellett ütemeznie az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak (ÁNTSZ). Az államtitkár közölte, az országos tisztifőorvos és a beszerzésért felelős Novartis Hungária Kft. azután fordult a tárcához, hogy a dán gyártó leállt a vakcina előállításával, szeptemberre ígérte az oltóanyag-szállítást.

Mikola István közölte: a minisztérium azzal segíthet, hogy el tudja érni azokat az országokat, amelyek ilyen vakcinát gyártanak, és a külképviseleteken keresztül meg is keresték őket. Szerinte jelenleg tart a válaszok begyűjtése, és úgy tűnik, megoldódik a kérdés. A gyerekeknek egyébként nem lesz bajuk, ha néhány héttel, vagy egy hónappal később kapják meg az oltást. (Mikola Istvánt korábban Orbán Viktor „a nemzet orvosának” nevezte. 2000 és 2002 között volt egészségügyi miniszter.) 

A globális vakcinahiányra hivatkozva pénteken jelentették be, hogy átütemezik a BCG-oltások beadását, a csecsemők nem a szokásos rendben, a születéstől számított négy héten belül kapják meg a tuberkulózis (tbc) elleni oltást, hanem amint az oltóanyag rendelkezésre áll. Az oltás a gyerekek egyéves koráig megfelelő hatékonysággal alkalmazható, a rendelkezésre álló oltóanyagot pedig úgy csoportosítják át, hogy a veszélyeztetett gyerekek mielőbb megkapják.

Mi a tuberkulózis (tbc, gümőkór)?

A tuberkulózis, vagy elterjedt nevén „tbc” olyan idült fertőző betegség, melyet a Mycobacterium tuberculosis nevű baktérium okoz. A kórokozó nyálcseppek révén (köhögés) jut át egyik emberről a másikra, de fertőzött állat tejének fogyasztása is veszélyes lehet – írja az ÁNTSZ, amely időközben tájékoztatót helyezett el honlapján.

A betegség nagyban függ a szervezet immunológiai állapotától. „Ha az immunrendszer legyengül, például más betegségek, alkoholizmus vagy idős kor miatt, akkor a tokból kiszabadulhatnak a baktériumok, és a köpettel a külvilágba juthatnak. A környezetben élők ilyen módon fertőződhetnek. Előfordul, hogy a tbc baktérium elárasztja az egész szervezetet – az agyvelőt, a veséket, a tüdőt és a csontvelőt – és súlyos kórképhez, gyakran halálhoz vezet.”

Magyarországon 1953-ban csaknem 50 ezer megbetegedést észleltek. 1954 óta minden újszülöttet oltanak a tbc ellen. Ennek köszönhetően is csökkent az esetszám. Tavaly kevesebb mint 1000 ember betegedett meg Magyarországon tuberkulózisban. Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet adatai alapján az új tbc esetek száma az elmúlt 15 évben fokozatosan csökkent, a betegség a gyerekek között pedig még ritkább.

Hogyan védekezünk a tbc ellen?

A beteget hosszú ideig tartó gyógyszeres kezelésben részesítik. Elkülönítik arra az időre, amíg üríti a baktériumokat. A környezete is antibiotikumot kap. A tuberkulózis elleni oltóanyag a benne lévő, gyengített baktériumról kapta nevét (BCG/Bacillus Calmette-Guérin), melyet a csecsemők kapnak meg. Az oltottak védetté válnak a fertőzés legsúlyosabb formájával szemben (gümős agyhártyagyulladás és sokgócú gümős tüdőgyulladás). Nem alkalmas a BCG oltás a fertőzés terjedésének megelőzésére, és a felnőttkori tbc megakadályozására. A BCG oltást követően, ha „megfogant” az oltás, a beadás helyén, a váll külső felén 4-6 hét múlva kicsi, piros duzzanat jön létre. A hónaljárokban lévő, vagy a nyakon lévő nyirokcsomók enyhe duzzanata nem kóros, mindez magától elmúlik – emlékeztet az ÁNTSZ.

Tbc-fertőzöttek Szegeden

Néhány napja szűrték ki őket a Szegedi Tudományegyetemen. Két hallgatónál találtak bakteriológiailag igazolt tuberkulózist. A fertőzés terjedését csekélynek ítélték a szakértők, de az ilyenkor szokásos eljárás szerint, elővigyázatosságból “kontakt szűrésre” hívták be az érintettekkel szorosabb közösségbe tartozókat. A szakemberek szerint a betegség továbbterjedésének esélye az egyetemi közegben igen csekély.  Az egyetemistákat nem migránsok fertőzték meg. A városban kezeltek már TBC-vel illegális határátlépőket, a migránsokat segítő egyik szervezet aktivistái között több egyetemista is van, ezért Szegeden elterjedt, hogy esetleg így fertőződött meg a két fiatal, de a szakemberek ezt cáfolták. A Két, egymástól független esetről van szó, a hallgatók nem ismerték egymást. A dékán arra kérte a hallgatókkal kapcsolatba került oktatókat és diákokat, minél hamarabb vegyenek részt tüdőszűrésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik