péterfalvi attila (Array)
Belföld

Péterfalvi Attila szerint nincs azért akkora baj az informáiószabadságról szóló törvénnyel

A bölcs belátásban és a jogalkalmazási kultúrában bízik a NAIH elnöke.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint felelőtlenség lenne előre kijelenteni azt, hogy az információszabadságról szóló törvény módosítása megsérti az állam alapjogvédelmi kötelezettségét. Péterfalvi Attila erről a Magyar Hírlap hétfői számában megjelent interjúban beszélt.

Azt mondta, bízik abban, hogy a végrehajtási jogszabályok bölcs belátással korlátozni fogják a lehetséges költségtérítés mértékét, az adatbirtokos szervek tevékenységét pedig olyan jogalkalmazási kultúra hatja majd át, amely összhangban van az alaptörvénnyel.

“Nem fogjuk szó nélkül hagyni, ha azt látjuk, hogy bármilyen illetékes a törvényi lehetőségekkel visszaélve megpróbál irreálisan magas, a közérdekű adatok megismeréséhez való jogot sértő költségtérítést kicsikarni az adatigénylőtől.”

Ha azt tapasztaljuk, hogy az adatgazdák az információszabadság korlátozására próbálják felhasználni az új szabályokat, akkor “a NAIH akár törvénymódosítást is kezdeményezhet a közérdekű adatok nyilvánosságához való jog érvényesüléséért” – mondta Péterfalvi Attila.

Ajánlott videó

Fél évszázada egy addig nem sokra tartott, huszonnyolc éves bokszoló, Ken Norton úgy elverte Muhammad Alit, hogy a vesztes favoritnak eltört az állkapcsa. A győztes nehézsúlyú mindössze 50 ezer dollárt kasszírozott váratlan diadala után. Aztán még kétszer megmérkőzött Alival, harmadszorra már az 1973. március 31-én kapott pénz harmincszorosáért.