Belföld

Földalapkezelő: a régi törvények szerint is milliókba kerülne a kérés

Sallai Róbert Benedek (Array)
Sallai Róbert Benedek (Array)

Az LMP-s Sallai Benedek nem lehet túl népszerű a földalaposoknál. De legalább nagyjából tudni, mennyibe fog mostantól kerülni, ha tudni akarjuk, mire verik el a pénzünket. A szervezetnél azt mondják, az aránytalan adatigénylés eddig is pénzbe került.

Megírtuk korábban, Sallai R. Benedek szerint közérdekű adatokat politikai motivációval saját célra használnak a földpályázatok ügyében, miközben a magyar társadalom elől “dugdossák” az adatokat. Az LMP országgyűlési képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, az állami földpályázatok eredményével kapcsolatban kért adatokat a Nemzeti Földalaptól, ahonnan azt a választ kapta, hogy igényét az új információs törvény alapján nettó 7,77 millió forintért tudják kielégíteni.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet most közleményében azt írja, Sallai kérése 750 000 oldal kiadását jelentené, amelynek a költsége oldalanként 10 Ft-tal számolva nettó 7,77 millió Ft. A képviselő vasárnapi sajtótájékoztatója nyomán a magyar sajtóban valótlan állítások terjedtek el a képviselő által benyújtott adatigénylésért kért költségtérítés kapcsán, írták.

Az NFA az állami termőföldpályázatok eredményével kapcsolatban az ellenzéki képviselő által benyújtott adatigénylés költségeit az évek óta hatályban lévő szabályozás alapján állapította meg, tekintettel arra, hogy Sallai R. Benedek saját bevallása szerint is „rengeteg adatot” kért ki, így az NFA által a hatályos szabályok alapján megállapított összeg az LMP-s képviselő szerint sem „irreális”. Mindennek azonban semmi köze az „infotörvény” július 6-án elfogadott módosításához, mely csak október 1-jén fog hatályba lépni, elegendő időt adva így a jogalkalmazóknak és az adatigénylőknek is a felkészülésre. A képviselő által benyújtott adatigénylés, illetve az annak kapcsán megállapított díj mértéke tehát jól mutatja, hogy a korábbi szabályok alapján is alkotmányos és elfogadott volt nagy mennyiségű adatra vonatkozó igény kapcsán az adatigénylésért díjat megállapítani – tették hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik