Belföld

Az ellenzéknek semmi sem elég, hiába távozott Vida, nem boldogok

Adóbevallást is égethetnének örömükben az ellenzéki pártok, ehelyett csak elégedetlenkednek.

Egy cikkbe szedjük össze a reakciókat, teljes véletlenszerű sorrendben.

MSZP

Az MSZP szerint Vida Ildikó lemondása a brókerkormányon belül zajló maffiaháború egyik állomása, és jellemző, hogy a Fidesz és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter végig hazudott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökével kapcsolatban.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese, országgyűlési képviselő hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hazudtak Vida Ildikó lemondásáról, amelyet már két hónapja benyújtott, és hazudtak a kitiltási botrány kapcsán, az eltitkolt áfacsalások ügyében, és akkor is, amikor próbálták “tisztára mosni” a korrupciógyanúba keveredett Vida Ildikót.

Az, hogy Vida Ildikó távozik a posztjáról, nem tesz megoldottá egyetlen gyanús ügyet sem. Sőt, ellenkezőleg: a NAV elnökének lemondása felér egy beismerő vallomással, amelyet egy mindenre kiterjedő vizsgálatnak kell követnie – írta a politikus.

Gőgös Zoltán közölte továbbá, Vida Ildikónak már egy éve le kellett volna mondania. Mostani távozása arra figyelmezteti a Fideszt, hogy a korrupt személyek és a korrupt rendszerek bukásra vannak ítélve – tette hozzá.

Liberálisok

A Liberálisok szerint Vida Ildikónak nem most, hanem 277 nappal ezelőtt kellett volna távoznia hivatalából, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke elismerte, hogy rajta van az Egyesült Államokból kitiltottak listáján.

A Magyar Liberális Párt hétfőn közleményben reagált az elnök jogviszonyának megszűnésére, amelyben azt írták: az, hogy Vida Ildikó a kitiltási botrány után hivatalában maradt, mérhetetlen károkat okozott a közbizalomban és az adózási morálban, és sajnálatosnak nevezték, hogy távozásakor sem tisztázta a korrupciós vádakat.

Szerintük az ügy súlyos bizonyítványt állított ki a kormányról is, hiszen Vida és a kitiltási lista kapcsán “nem volt kormányzati szereplő, aki ne hazudott volna”. Szerintük mindez folytatódott azzal, hogy elhallgatták az elnök lemondását.

Nehezményezték, hogy a kormány csak azt követően kezdett “átnyúlni Vida feje fölött”, amikor az Orbán-Simicska viszony már nem felhőtlen, korábban szemet hunytak “a KÖZGÉP vezetőjének embereként ismert Vida ügyei fölött”.

LMP

Az LMP szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökének már akkor távoznia kellett volna, amikor az évi százmilliárd forintos kárt okozó áfacsalási ügyben csak egy kétnapos “kamuvizsgálatot” volt hajlandó lefolytatni.

Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke és Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő hétfőn, Vida Ildikó elnöki jogviszonyának megszűnésére reagálva közleményben emlékeztetett a 2013 novemberében kipattant ügyre, hozzátéve: “a kormány még további másfél évig falazott” a NAV elnökének, és csupán akkor kényszerítette lemondásra, amikor az oligarchaháború aktuális állása miatt ez állt érdekében.

Az LMP azt várja a NAV új vezetésétől, hogy haladéktalanul lásson hozzá a hálózatos áfa-csalások felderítéséhez és felszámolásához – közölték.

A párt emellett elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány hónapokon keresztül titokban tartotta: a NAV elnöke beadta a lemondását, mivel szerintük az adóhivatalt érintő bármilyen ködösítés súlyosan rombolhatja az adómorált.

PM

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének távozásával csak “cseberből vederbe” kerülünk, ha helyére egy “újabb korrumpálható Orbán-kegyenc” kerül.

Az ellenzéki párt hétfői, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a megoldás egy hatékony, erős és független korrupcióellenes ügyészség felállítása lehet, erről június végén törvényjavaslatot is benyújtottak. E szerint a felállítandó szervezet kizárólagos nyomozati jogkörrel bírna korrupciós ügyekben, vezetőjét politikai konszenzussal kellene kinevezni, és erős szakmai és civil kontroll alatt állna, ami kizárná a politikai befolyást. A PM megjegyezte, az Orbán-kormánynak nem érdeke a korrupció lelepleződése, “folyamatosan sumákolnak” a közvélemény által egyre inkább sürgetett felelősségre vonás és elszámoltatás terén.

Az Együtt és a Jobbik szóhoz sem jutnak egyelőre.

Időközben megérkezett a Jobbik közleménye

A Jobbik szerint a Fidesznek és Vida Ildikónak is tisztáznia kell a közvélemény előtt, hogy mi áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének lemondása  mögött.

Erről Volner János, a Jobbik országgyűlési frakcióvezető-helyettese beszélt hétfőn egy más témában tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva.

“Kíváncsiak vagyunk, hogy mi van a lépés hátterében” – jelentette ki, emlékeztetve: korábban a kormányfő és a Fidesz vezető politikusai is alapvetően védték a NAV elnökét. Orbán Viktor pedig a kitiltási üggyel kapcsolatban azt is kijelentette: nem lát bizonyítékokat az ügyben – idézte fel a jobbikos politikus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik