Belföld

Határzár: a Tiszára is kerítést húznának

határzár (Array)
határzár (Array)

Bejött a kormány uszító húzása, annyira, hogy Szegeden egy fiatal párra támadtak, csak azért, mert bevándorlónak nézett ki a fiú. A lány arccsontja eltört, közben sokan azon aggódnak, a Tiszán hajóznak majd be a menekültek.

Szemtanúk szerint egy fekete ruhás kopasz fiatal belekötött egy magyar férfibe, mert azt hitte, hogy bevándorló – közben pedig magyar állampolgár, csak annyit volt a „bűne”, hogy a bőrszínén látszik, hogy felmenői között van nem magyar állampolgár is, az esetről itt írtunk bővebben.

Áll a próbakerítés, hőkamera is van

A lehető legmodernebb technikai eszközökkel, például hőkamerákkal is védi a rendőrség a magyar-szerb határszakaszt, egy ilyen egyébként 10 kilométeres sugarú körben képes ellenőrizni a körötte lévő területet, így a határszakasz őrzői a várakozások szerint nagyon gyorsan képesek reagálni, “ha egy migránscsoport megjelenik”.

A négy mintakerítés egyébként kész, 175 méter és Mórahalomnál áll. Közben a Publicus Intézet reprezentatív felmérés szerint a kerítés bejelentése után Fidesz támogatottsága nem nőtt, de az eddigi támogatók aktívabbak lettek.

És a folyó?

Pénteken 1296 bevándorló, köztük 238 gyermek, szombaton 1302 személy, köztük 201 gyermek lépte át a határt Csongrád megye területén, hiába összpontosult nagyobb figyelem most a határszakaszra.

A szegedi Jobbik elnöke a Népszabadság szerint amiatt tiltakozik, hogy a Tiszán nem lehet kerítést építeni, holott csónakkal is érkeznek menekülők a folyón. Tóth Péter most attól tart, hogy a szárazföldi határzár felépülése után megnő a vízi járműveken érkező migránsok száma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik