határzár (Array)
Belföld

Publicus: a fideszesek rápörögtek a kerítésre, de új szavazatot nemhozott

A reprezentatív felmérés szerint a bejelentés után Fidesz támogatottsága nem nőtt, de az eddigi támogatók aktívabbak lettek.

Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, június 6 és 9 között, készített reprezentatív, a pártok támogatását is vizsgáló közvéleménykutatást. Ezen felmérés az első, amelyik a szerb-magyar határra tervezett, a többség által feladatának betöltésére alkalmatlannak gondolt kerítés építésének bejelentése után készült.

Motiválta a Fidesz-tábort

A vizsgált időtávban az ügy nem okozott érdemi változást a pártok támogatottságában. Az összes megkérdezett körében a Fidesz szavazóinak száma nem változott, bár kétségtelenül aktívabbak lettek a párt támogatói. Az MSZP is megőrizte szavazóit, míg a Jobbik támogatottsága egy százalékponttal csökkent a múlt hónapban mérthez képest.

A Fidesz támogatottságának múlt hónapban mért csökkenése megállt, és változatlanul 21 százalékon maradt. Így kijelenthető, hogy a szerb-magyar határra tervezett kerítés – amelynek megépítését a múlt héten publikált adatok szerint a többség nem támogatja – a kutatás elkészültéig nem tudta növelni a Fidesz táborát. Azonban, a mozgósítottsági adatokat vizsgálva azt láthatjuk, hogy a meglévő tábor egyértelműen aktívabb lett. Míg az elmúlt időszakban az MSZP támogatói mentek volna el legnagyobb arányban szavazni, most már a Fidesz szavazók a legmotiváltabbak.

A jobbik eróziója folytatódott

Az elmúlt egy hónapban az MSZP táborának mérete sem változott, továbbra is az összes megkérdezett 10 százalékának a támogatására számíthatnak. A párt szavazói továbbra is meglehetősen aktívak, és ők azok akik a leginkább elégedetlenek azzal, ahogy az ország ügyei alakulnak.

A Jobbik támogatottságának múlt hónapban kezdődött lassú eróziója júliusban is tovább folytatódott: a pártra szavazók aránya újabb egy százalékponttal, 13 százalékra csökkent. Úgy tűnik tehát, hogy a párt fellendülése májusban tapasztalt csúcshoz képest megtorpant, és a szavazóik motiváltsága is csökken: a meghatározó pártok között az esetükben a legalacsonyabb a részvételi szándék.

A többi párt megítélése érdemben nem változott. Az LMP és a DK támogatottsága változatlan maradt és továbbra is 3-3 százalékos, míg az Együtt, a PM, és a MLP támogatottsága ebben a hónapban nem érte el az 1 százalékos küszöböt.

Az elmúlt hónapban tehát egyik párt támogatottsága sem növekedett, ellenben újra bővült a bizonytalanok tábora. Ugyan nem a múlt hónapban tapasztalt mértékben, de egy százalékponttal, 48 százalékra növekedett azok aránya, akik nem tudnak, vagy nem akarnak választani a pártok által nyújtott kínálatból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!