Belföld

Alkotmánysértést követett el az Országgyűlés

Alkotmánybíróság (Array)
Alkotmánybíróság (Array)

Az Alkotmánybíróság arra szólította fel az Országgyűlést, hogy az év végéig alkosson jogszabályt, megszüntetve az előzetes bírósági döntéshozatali eljárással kapcsolatban megállapított mulasztásos alaptörvény-ellenességet.

A testület azt kifogásolta, hogy a polgári perrendtartásról szóló törvény nem tér ki arra: az ilyen eljárás kezdeményezésére irányuló kérelem elutasításáról a bíróságnak döntenie kell és azt legkésőbb az ügydöntő határozatban köteles megindokolni.

A döntést egy cég beadványa alapján hozta meg az Ab, ebben a vállalkozás négy, 2009. augusztusi – később a parkolási társaság által perre vitt -, összesen 67 ezer 500 forintos bírság ügyében folyó eljárás során emelt kifogást a hatályos szabályozás ellen.

Ugyanakkor az Alkotmánybírság elutasította a konkrét ügyben a Fővárosi Törvényszék által hozott ítélet alkotmányellenességének kimondását és megsemmisítését, mivel a Fővárosi Törvényszék a konkrét ügyben előzetes döntéshozatali eljárás kezdeményezésére kötelezett bíróság volt.

Ez a kötelezettség az előzetes döntéshozatali eljárás természeténél fogva azonban csak akkor köti a bíróságot, ha ténylegesen felmerül az előzetes döntéshozatal lehetősége. E lehetőség mérlegelése a kötelezett (tagállami) bíróság kompetenciájába tartozik – írták.

Hozzátették: a magyar bírói gyakorlat követi az Európai Bíróság precedensjogát, amikor megállapítja, hogy nincs helye előzetes döntéshozatali eljárás kezdeményezésének, ha a fél nem a közösségi jog értelmezését, hanem annak megállapítását kéri, hogy az irányadó magyar jog nem felel meg a közösségi jog által védett alapelveknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik