Belföld

Rengeteg embert rúgnak ki azért, mert rákos

Ez persze törvénysértő, így a munkáltatók szeretnek más indokra hivatkozni.

Sok rákos beteget rúgnak ki munkahelyéről, miután kiderül a betegsége – mondta a Mellrákinfo Egyesület elnöke az RTL Klub híradójának. Az egyesület zárt csoportjában havonta legalább egy-két nő jelentkezik ilyen problémával és nagyon sokan panaszkodnak, hogy el kell titkolniuk a betegséget munkahelyükön.

Egy miskolci asszonyról tavaly derült ki, hogy mellrákos, még akkor meg is műtötték. Próbaidős volt a munkahelyén, főnöke a műtét után két héttel felhívta, hogy megkérdezze, mikor megy vissza dolgozni. A nő akkor nem volt olyan állapotban, hogy ezt meg tudja válaszolni, a főnök erre közölte, hogy nem tart igényt a munkájára a továbbiakban. Ezután persze anyagilag is nehéz helyzetbe került, semmilyen juttatást nem kapott.

Dr. Bodnár Lilla ügyvéd az RTL-nek azt mondta: jogellenes, ha valakinek azzal indokolják a felmondását, hogy beteg volt. Ez a közvetlen hátrányos megkülönböztetés tilalmába ütközik, de a munkáltatók megpróbálják azzal kikerülni, hogy más indokra hivatkoznak. Ha a beteg bizonyítani tudja, hogy ez az indok nem áll fenn és mégis a betegsége miatt rúgták ki, érdemes munkaügyi bírósághoz fordulni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik