Belföld

A Jobbik Amerikában – mormonok tolják a pártot

jobbik (Array)
jobbik (Array)

A párt korábbi főpolgármester-jelöltje elutazott Amerikába, hogy eloszlassa a tévhiteket, egy semmiből jött, mormon üzletemberek által szervezett intézet segíti őket. De rengeteg kérdőjel felvetődött az út kapcsán.

Írtunk róla korábban, méghozzá a BuzzFeed nyomán, hogy Staudt Gábor hamarosan Washingtonba utazik, egy többpárti delegáció tagjaként. Kongresszusi képviselőkkel fognak tárgyalni. A magyar küldöttség találkozóit egy eddig ismeretlen, néhány hónapja alakult egyesület, a Hungarian American Institute szervezi – de róluk eddig semmit sem tudtunk, egy dolgot leszámítva. A magyar kormánynak hivatalosan nincs szerződése velük, de egy magyar-amerikai üzletember, Szamosfalvi József alapította.

A semmiből, nemes céllal

Az Index most azt írja, a Hungarian American Institute – aminek a honlapja annyira friss, hogy még ropog, Facebook-oldaluknak jelenleg egy lájkolója van – június végén, a kitiltási botrány után alig háromnegyed évvel alakult, a céljuk pedig a magyar-amerikai kapcsolatok javítása. És rögtön meghívott pár magyar politikust Washingtonba, hogy amerikai képviselőkkel barátkozzanak.

Az intézet vezetője Jozsef Szamosfalvi, vagyis Szamosfalvi József, aki az amerikai lapnak úgy nyilatkozott, társaságuk nem kötődik sem magyar, sem amerikai pártokhoz, ezt a Hír24-nek a magyar külügy is megerősítette.

Csak semmi hivatalos

A magyar kormánynak három lobbicsoporttal van kapcsolata hivatalosan jelenleg, ezek az SLI Group,a Liberty International Group és a Levick Strategic Communications, Szamosfalvi csoportja nincs köztük. Lapunknak a Külügyminisztériumnál azt mondták:

“bár van tudomásunk az említett szervezetről, a washingtoni Magyar Nagykövetség nem áll kapcsolatban a Hungarian American Institute-tal.”

Majd hozzátették:

“A Hungarian American Institute a magyar országgyűlési képviselők látogatásáról nem tájékoztatta a washingtoni Magyar Nagykövetséget.

A parlamenti képviselők – tudomásunk szerint – az úttal kapcsolatban nem kérték a Házelnök engedélyét, így a parlamenti törvény értelmében, hivatalosan nem képviselik útjukon az Országgyűlést.”

Amerikai források szerint az új intézet vezetésében benne van Paul Horvath, az Orchard Global Asset Management egyik vezetője, Richard Carlson korábbi diplomata (és a konzervatív újságíró, Tucker Carlson apja), Lew Cramer Utah-i bankár, Ernest Istook korábbi kongresszusi képviselő és Michael Czinkota, a Georgetown Egyetem professzora. Közös pont a fenti társaságban a mormon szál. A hivatalosan Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházának követői támogatták például a többnejűséget, de tiltják a homoszexualitást. Híres mormon többek között Mitt Romney, korábbi republikánus elnökjelölt.

Hiányos utazólista

Megírtuk korábban, hogy Szamosfalviék a fideszes Kucsák Lászlót, az MSZP-s Demeter Mártát és a jobbikos Staudt Gábort hívták meg. Staudt már korábban megerősítette lapunknak, hogy utazik.

Staudt Gábor
Fotó: MTI 

„Ez egy remek alkalom szerintem, hogy a félrevezető információkat, amelyek a Jobbikkal kapcsolatosan jelentek meg a nemzetközi sajtóban, párbeszéddel oszlathassuk el. A párbeszéd minden országgal fontos. Aki elfogadja, hogy partnerként és ne alávetettként tekintsen ránk, annak kezet kell és fogunk is nyújtani.”

Azt még nem tudta megmondani, kikkel fognak találkozni pontosan, de ő készen áll a korrekt párbeszédre.

A Hír24-nek Demeter Márta azonban azt mondta:

“Nem utazom a héten az Egyesült Államokba, így a feltett kérdéseivel kapcsolatban sincs sajnos információm.”

Természetesen Kucsák Lászlót is kerestük, de ő nem válaszolt e-mailben feltett kérdéseinkre.

Amerika nem boldog

Egy kongresszusi forrás a BuzzFeednek úgy nyilatkozott korábban:

„Igazán meglep, hogy a korrupciós vádak miatt kitiltottunk néhány magyar tisztviselőt, de az antiszemita Jobbik magas rangú tagja azonban szívesen látott vendég lehet Washingtonban.”

Az tényleg minimum érdekes, de akár meglepőnek is nevezhetjük, hogy Kovács KGBéla Béla és az orosz kapcsolatok árnyékában a Jobbik elkezdett Amerikában is nyomulni. Szamosfalvi erre azt mondta, nem válogattak a meghívottak között, de LMP-s vendégről nem tudni, és az MSZP-s Demeter Márta is ugye azt mondta, nem megy Amerikába.

Staudt az Indexnek úgy fogalmazott erről:

“Az az irányadó, amit Vona Gábor mondott, miszerint a Nyugat és Amerika felé is rendezni kell a kapcsolatokat.”

Nagyon kérdéses, mennyire lesz szalonképes a Jobbik az amerikai politikusoknak, többen úgy vélik, a párt igazából nem is ezért megy, de abban reménykednek, hogy megjelenik egy-két pozitívabb hangvételű cikk róluk az amerikai jobboldali sajtóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik