Belföld

Amerika összehozta a Fidesz-MSZP nagykoalíciót

fidesz-mszp(650x433).jpg (Array)
fidesz-mszp(650x433).jpg (Array)

Homályos indokokat mondtak az EP-képviselők, miért szavaztak igennel arra, hogy a multik államokat perelhessenek. Nehéz azt mondani, hogy ez volt a nemzet érdeke.

Bírálatok sora érte mind a jobb-, mind a baloldalt, amiért kart karba öltve megszavazták az Európai Parlamentben az amerikai szabadkereskedelmi megállapodás egyik különös függelékét. Eszerint beépítenének egy olyan eljárást, ami rendezné az államok és cégek közötti vitás ügyeket, magyarán a magáncégek beperelhetnék az államokat – írja a Magyar Nemzet.

A lap azt írja, a fideszes Szájer József és Pelczné Gáll Ildikó is ugyanúgy igennel szavazott, mint az MSZP-s Szanyi Tibor vagy a DK-s Molnár Csaba. Így előfordulhat, hogy egy multi azért perel be egy országot elmaradt haszon jogcímén, mert az adott állam olyan jogszabályokat hozott (pl. környezetvédelmi vagy fogyasztóvédelmi), ami sérti az érdekeiket.

A szabályozáson így is puhított az EP, 437 igen, 241 nem és 32 tartózkodás mellett. A jövőben az ilyen vitás ügyekben független hivatásos bírák járhatnának el, de az rejtély, ki nevezi ki őket és miként. Tavaly amúgy társadalmi konzultáción lehetett véleményezni a befektető-állam vitarendezési mechanizmust (ISDS-t), a véleményt nyilvánítók 97 százalékának akkor nem tetszett ez, emiatt is módosított rajta az EP.

 

Mikola István külügyi államtitkár nemrég még azt mondta a Népszabadságnak, a vitarendezés külön pályára állítása lenne a jó megoldás, szemben az amerikai javaslattal a közös választott bíróságokkal. Szíjjártó Péter külügyminiszter a parlamentben szintén azt mondta, OECD-tagállamok között nincs szükség ilyen eljárásokra. A Fidesz mégis megszavazta az EP-ben a javaslatot.

A Nemzetnek a fideszes EP-képviselők nem igazán akartak nyilatkozni a voksukról. Szájer József kiadott egy nyilatkozatot, áttörésnek nevezve a döntést, ami egy olyan konfliktusrendezési rendszert támogat, ami tiszteletben tartja a nemzeti hatóságok döntéseit. Pelczné is azt írta a Facebookon, hasznos lehet a szabadkereskedelmi megállapodás Amerikának és Európának is.

Újhelyi István a szocialistáktól azt közölte elég semlegesen, hogy elfogadták a “kottát”, és hosszú viták jönnek még és ők európai demokraták, és az ország érdekeit nézik. A Jobbik, az LMP és az Együtt-PM képviselői a javaslat ellen szavaztak. Balczó Zoltán a Jobbiktól azt mondta, nem az egyes államok igazságszolgáltatása dönthetnek a vitás ügyekben, de a szavazás egyértelmű színvallás, ki támogatja az egyezményt és ki nem.

Az LMP-s Meszerics Tamás szerint ők szerették volna a homályos döntőbírósági szabályokat tisztázni, az ISDS kérdéskörét kivették volna a tárgyalandó javaslatok közül, de kitrükközték őket. Szerinte az egész egyezmény nem jelentene túl nagy gazdasági növekedést, ráadásul csak a multiknak kedvezne. Hasonló állásponton van Jávor Benedek, az Együtt-PM-től is, aki szerint túl nagy üzleti érdekek forognak kockán ahhoz, hogy az európai polgárok dönthessenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik