Belföld

11 ezer milliárdos kérdés, hogy Orbán miként dönt Vidáról

vida-ildiko(210x140).jpg (Array)
vida-ildiko(210x140).jpg (Array)

Varga Mihály szerint a kitiltási botrány miatt megingott közbizalmat helyre kell állítani.

Kapcsolódó cikkek

A nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a gazdasággal együtt kell változnia a NAV gyakorlatának, működési technikájának, amivel járhat személyi változás, de erről nem ő dönt. Néhány hete az általa javasolt módosítást a parlament nem támogatta, amit ő tudomásul vett, és még nem döntötte el, újra beterjeszti-e a javaslatot.

Jelenleg az adóhivatal vezetőjét a miniszterelnök mentheti fel. Nyilván a kettejük közötti bizalom kérdése, hogy a munka közösen meddig folytatható. A bizalomról szólva ugyanakkor a miniszter kiemelte: a kitiltási ügy – bár alaptalanul vádolták meg a NAV munkatársakat – mégis megsértette a közbizalmat, ami egy adóhatóságnál pedig elengedhetetlen.

“Gondoljon bele abba, hogy az adóhivatal 11 ezer milliárd forintnyi bevételét biztosítja a költségvetésnek, amiből egészségügyi, oktatási és közbiztonságot érintő kiadásaink vannak. Ennek a 11 ezer milliárd forintnak 85 százaléka önbevallás alapján érkezik be az adóhivatalba. Ezért azt kell mondanom, hogy a közbizalom igenis számít, és a közbizalom a kitiltási üggyel – ha akarjuk, ha nem akarjuk, ha tehetünk róla, ha nem – sérült.”

Varga Mihály az interjúban beszélt a magyar gazdaság elmúlt másfél évi sikereiről, amely alapján – szerinte – kijár Magyarországnak a felminősítés.

A Népszava úgy tudja, Vida Ildikó eddig nem kapott hivatalos tájékoztatást a NAV vezetőségének cseréjéről, illetve arról, hogy Orbán Viktor átalakítaná az adóhatóság szervezetét. A lap szerint a NAV-elnök környezetében úgy tartják, ez a bizonytalanság tesz rosszat a szervezetnek, nem a közelmúlt botrányai. Ugyanakkor Lázár János csütörtökön azt mondta, neki már vannak információi az adóhatóságot érintő személycserékről, de ezeket nem osztja meg a nyilvánossággal. Előzőleg Varga Mihály a Figyelőnek is az amerikai kitiltási botránnyal indokolta, hogy meggyengült a NAV vezetősége.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik