Belföld

Segítség kell az OMSZ-nak a Balaton Soundra

mentő (Array)
mentő (Array)

Három napig nem a jogszabályban előírt végzettségű ember ül a Balaton Soundra kivezényelt egyik rohamkocsiban. A rendezvény saját orvosa azt mondja, mindenki biztonságban van. Ők megoldják.

Ha egyszerre több ember van egy rendezvényen, akkor – az előírt szabályozás szerint – annak gazdája köteles egészségügyi személyzetet is biztosítani, hátha szükség van rá. Ilyen tömegrendezvény lehet a Sziget Fesztivál, vagy akár a Balaton Sound, de egy futóverseny a fővárosban és egy nagyobb politikai tüntetés is. Eddig a rendezvényszervezők magáncégeket is megbízhattak a szakszerű biztosítás ellátásával. Május óta azonban csak az Országos Mentőszolgálat végezheti a nagy rendezvények biztosítását. De a jelek szerint nem megy nekik.

„200 000 fő feletti létszám esetén minden megkezdett 100 000 főnként további egy-egy roham- és egy-egy esetkocsi, valamint két mentőgépkocsi szükséges, figyelembe véve azt is, hogy a mentőegységek elhelyezési pontja és a rendezvény legtávolabbi pontja 10 percen belül elérhető legyen. Ebben az esetben az egyik rohamkocsi mentőorvosi gépkocsival helyettesíthető.”

A most kezdődött Balaton Sound-on például három napig egy olyan orvos dolgozik a rohamkocsin, akinél magasabb végzettségű orvost ír elő a jogszabály. Ráadásul nem is csak az OMSZ autói állnak a fesztiválon, hanem egy magáncég mentője is.
Szeles Géza a rendezvény egészségügyi biztosítását vezeti. Ő azt mondja, mindent megtesznek azért, hogy a fesztiválozók biztonságban legyenek, és megfelelő ellátást kapjanak. Azt ő és a csapata nem tudják befolyásolni, hogy az OMSZ hogyan oldja meg a jogszabályban előírt feladatait. Ahogyan arról sem egyeztetett velük senki, hogy milyen cég milyen személyzettel lesz kint a Balaton Soundon.

„Mindenki biztonságban van, az én kollégáim mindenre fel vannak készülve, jó szakemberek” – teszi hozzá Szeles.

2. melléklet az 5/2006. (II. 7.) EüM rendelethez

Az OMSZ látja el

a) az állami rendezvények,

b) az európai vagy nemzetközi sportrendezvények,

c) az autómotor-, illetve lovassport-rendezvények,

d) az egyidejűleg több helyszínen megvalósuló szabadtéri rendezvények,

e) a kiemelt védelemben részesülő diplomáciai személyek vagy csoportok belföldi látogatását kísérő rendezvények,

f) az előre láthatóan 10 000 fő egyidejű részvételét meghaladó szabadtéri rendezvények,

g) a 2. melléklet 1.6.8. pontja szerinti, mentőhelikopter készenlétét megkövetelő rendezvények,

h) a nemzeti ünnepek, valamint a kiemelkedő fontosságú rendezvények előkészítésének és lebonyolításának rendjéről szóló kormányhatározat szerinti rendezvények egészségügyi biztosítását.

Ez egy szolgáltatás

Maga a szabályozás csak néhány hónapja él, de voltak már hasonló problémák. A Miskolci Rallyt korábban biztosító magáncég vezetője már a szabályozás bevezetésekor arról beszélt nekünk, hogy szerinte az OMSZ több olyan szolgáltatást nem tud nyújtani, amit a sokéves tapasztalattal rendelkező magáncégek igen. Például egy nemzetközi sportrendezvényen, ha egy sportoló mondjuk egy gumifáslit szeretne, akkor az ő kollégái tudnak ilyet adni. Nem kötelező a kocsin, de mivel évek óta csinálják, van ilyen a fedélzeten. Az OMSZ-nál nincs rendszeresítve. Mint ahogyan sok más, például speciális fájdalomcsillapítók sincsenek. Csak ami kötelező. Pedig a rendezvénybiztosítás szolgáltatás is. Vagyis fontos az elégedettség.

Eddig piac volt, verseny

Azt sem lehet tudni, hogy ha az OMSZ-nak nincs a feladat ellátásához elég kocsija, akkor mi alapján bíz meg magáncégeket. Mert eddig maguk a rendezvényszervezők dönthettek arról, ki biztosítsa a saját rendezvényeiket. Volt egy piac, és a szolgáltatás minősége, illetve az ára döntötte el, hogy például a Sziget kivel szerződik a fesztiváljaira. Most azonban nem tudni, mi alapján, kit küld maga helyett az OMSZ. Korábban Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője az ezt firtató kérdéseinkre ennyit válaszolt: „Amennyiben külső szolgáltató bevonása szükséges, az érintett szervezettel együttműködési megállapodást kötünk, melynek feltételrendszere garanciát jelent az Országos Mentőszolgálattal egyenlő színvonalú feladatellátásra.” Vagyis mi alapján választanak és milyen cégek közül, azt pont nem tudni.

Életveszély miatt

Külön csavar, hogy a jelek szerint az OMSZ olyan cégeket bíz meg maga helyett a rendezvények biztosításával, amelyek korábban is ezzel foglalkoztak. Sőt, olyan cégeket, amelyek rossz működése miatt kellett az egész rendezvénybiztosítást az OMSZ-nak adni. Legalábbis erről beszélt Győrfi Pál korábban nekünk, amikor ezt írta: „a rendezvénybiztosításra vállalkozó magáncégek sok esetben nem voltak megfelelően felkészülve a feladat ellátására, a tervezés hiányos volt, a helyszíni mentőkapacitás elégtelennek bizonyult, az életmentésben, a sérültek kórházba szállításában az Országos Mentőszolgálatnak kellett segítséget nyújtania”. Vagyis az OMSZ szerint életveszélyben voltak a nagy rendezvények résztvevői addig, amíg nem ők végezték a rendezvénybiztosítást. Persze ezek szerint most sem ők végzik.

Kérdések

Kerestük az Országos Mentőszolgálatot. Győrfi Pálnak a következő kérdéseket tettük fel a Balaton Soundon lévő helyzettel kapcsolatban:

Mi alapján választotta ki az OMSZ a magáncéget a feladat ellátására? Volt-e nyilvános és átlátható pályázat a munka elvégzésére? 

Az Országos Mentőszolgálat a rendezvények egészségügyi biztosítását a módosított 5/2006 EüM rendeletben foglaltak szerint végzi, a rendezvények egészségügyi biztosításába jogszerűen vonunk be együttműködő partnereket. Együttműködési szándékával számos magáncég megkereste az Országos Mentőszolgálatot, sokukkal már megállapodást kötöttünk, jelenleg is többükkel is folytatunk tárgyalásokat. A konkrét esetben valamennyi, az adott feladat ellátására képes együttműködő partnerünket megkerestük, majd az alkalmas, feladatra pályázó céggel szerződést kötöttünk.

Tisztában van-e az OMSZ azzal, hogy a rendezvényen július 8-9-10-én nincs a rohamkocsin a jogszabályban előírt képzettségű személyzet?

Eddig ilyen bejelentés nem érkezett, amennyiben érkezik, annak valóságtartalmát kivizsgáljuk.

Miért nem az OMSZ végzi a biztosítást? Előfordulhat-e a jövőben is, hogy az OMSZ nem tud kiállítani saját eszközt rendezvénybiztosításra? Sziget, Forma 1, stb…

A „kiemelt kockázatú” rendezvények egészségügyi biztosítását a fent nevesített jogszabály szerint az Országos Mentőszolgálat végzi, szükség esetén más, szerződött egészségügyi szolgáltatók bevonásával. Nincs ellentmondás az OMSZ idézett tartalék kapacitása és a külső szolgáltatók bevonása között, hiszen a tevékenységhez a mentőkocsik mellett megfelelő humán erőforrás és egyes esetekben speciális ellátási formák is szükségesek lehetnek.

Ha valóban ilyen nagy a plusz kapacitása a Mentőszolgálatnak, akkor mi szükség van magáncégeknek átengedni ezt az egyébként bevételt generáló szolgáltatást?

A rendeletmódosítás célja nem a vállalkozások ellehetetlenítése, hanem a magas kockázatú rendezvények résztvevőinek lehető legmagasabb színvonalú egészségügyi biztosítása, az életbiztonság szavatolása volt, melyre az Országos Mentőszolgálat szerepvállalása az együttműködő partnerek szükség szerinti bevonása mellett is garanciát jelent.

(Hogy miért nem pályázaton dől el, melyik cég mehet az OMSZ helyett rendezvényt biztosítani, nem tudtuk meg a cégtől.) 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik