Belföld

Jogsértően ellenőrzi a taxisokat a BKK

A sofőrök csak akkor tudják meg, hogy eljárás folyik ellenük, amikor már bevonták az engedélyüket.

Számos ponton kifogásolható a BKK gyakorlata, melyet a fővárosban működő taxisok ellenőrzése során követ – idézi az alapvető jogok biztosának jelentését a Népszabadság. Székely László szerint sérül a tisztességes hatósági eljáráshoz, a jogbiztonsághoz és a jogorvoslathoz fűződő alapvető jog.

A lap ősszel számolt be arról, hogy a taxisok sérelmezik, amikor a BKK munkatársai „fedett ellenőrzéssel” vizsgálódnak, vagyis a revizorok nem fedik fel magukat még az ellenőrzés végén, kiszálláskor sem, a sofőrrel nem íratnak alá jegyzőkönyvet. Az általános vélekedés szerint ez visszaélésekre ad okot, előfordult az is, hogy a jegyzőkönyv szerint hibát elkövető taxis még a környéken sem járt a feltüntetett időben. A sofőrök jellemzően csak az engedély bevonásakor értesültek arról, hogy eljárás folyik ellenük, csak a bíróságon védhették meg magukat.

Az alapvető jogok biztosa jelezte: a BKK nem hatóság, az ellenőrei által rögzítettek mégis hatósági jogkövetkezménnyel járnak. A használt eszközök pontatlansága miatt azt is nehéz hitelesen alátámasztani, hogy egy fuvart túlszámláztak-e. Az ombudsman felkérte a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy jogszabályban tisztázza a BKK helyzetét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik