Belföld

Négy hét sem kell, hogy lerendezzenek egy menekültet

Menekult-gyerekek(960x640).jpg (Array)
Menekult-gyerekek(960x640).jpg (Array)

Jogi segítség és feltehetően meghallgatása nélkül rakhatják ki Magyarországról a migránsokat nem egészen négy hét alatt.

A menedékjogi törvény első pillantásra jelentéktelennek tűnő változásai nyomán a menedékkérők az eddigiekhez képest lényegesen hátrányosabb helyzetbe kerülnek – írja a Népszabadság. A menekültek 99 százaléka Szerbia felől érkezik, amely országot a kormány biztonságosnak tekint.

A kérelem elfogadhatóságáról és arról, hogy fennállnak-e a menekültkénti vagy oltalmazottkénti elismerés feltételei, 15 napon belül határozni kell. Az érintettek ezt követően három napot kapnak arra, hogy fellebbezzenek – és bizonyítsák, hogy a szerb menekültügyi rendszer nem működik –, míg a bíróságnak nyolc napja van az ügy körültekintő és alapos vizsgálatára.

Nem egészen négy hét alatt lezavarhatják tehát az egész eljárást, és közben a menedékkérők gyakorlatilag semmilyen jogi segítségre nem számíthatnak. Akinek van pénze, fogadhatna ügyvédet – néhány nap alatt egy ismeretlen országban erre sem feltétlenül van esély –, illetve maradnak a civil jogvédők, akik kevesen vannak, s nem lehetnek ott mindenütt.

Ráadásul az érintettek bírói meghallgatása sem kötelező, amit nyilván nem is fognak erőltetni, hiszen tolmácsról a bíróságnak kell gondoskodnia, és a költségeket az igazságszolgáltatás szűkös büdzséjéből kell állni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik