Belföld

Bekamuzhatta a köztévé a több ezer eurós pelenkát

Migráns (Array)
Migráns (Array)

Az M1 egyik híradós anyagában egy több ezer eurót magával cipelő migráns családot mutattak be. Azt mondták, a "Híradó információi szerint" egy dupla pelenkában volt pénz a bevándorlók gyerekénél. A rendőrség azonban erről nem tud.

Egy néhány nappal ezelőtti köztévés tudósításban igencsak furcsán számoltak be a szörnyű menekültek üldözéséről. A drámai riport onnan indít, hogy elektromos autókkal járőröznek a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság emberei. Illegális migránsokat keresnek a bokrokban a Margitszigeten. Innen tart a riporter a Margit hídon át egészen a Jászai Mari térig. Itt végre találkozik illegális migránsokkal, akik a riporter szerint jól láthatóan nem a fáradalmaikat pihenik ki.

No de akkor mit?

Sajnos nem tudjuk meg, mert a riporter szerint nem akarnak róla beszélni. Persze, mert a bevágott férfi éppen azt mondja, hogy nem beszél angolul. De itt igazán akcióba kapcsol a több mint 80 milliárd adóforintból fenntartott állami csatorna. Rendőri igazoltatást látunk, és a férfi és a nő, akit elkapnak, mehet is a bevándorlási hivatalba, lejártak a papírjaik.

Az érdemi, igazán fontos információ itt jön.

A férfi és a nő két gyereket is magánál tartott. Ami ennél is fontosabb azonban, az egyik gyerek pelenkájában a közhíradó értesülései szerint több ezer euró volt. Ezen már elgondolkodik a néző. Ha ezek az emberek csak itt heverésznek a fűben, és még csak azt sem mondják meg, miért, mert nem a fáradalmaikat pihenik ki, az ugye biztos, akkor honnan lehet egy csecsemőnél több ezer euró.

Korábban Kósa Lajos is arról beszélt, hogy a menekülteknek sok pénze van. Kósa szerint a „gazdasági bevándorlóknak” lenne pénze arra, hogy repülővel, akár első osztályon utazva érkezzenek, de abból a háromezer euróból inkább lefizetnek egy embercsempészt és gyalogolnak akár ezer kilométert. „Ha van valakinek ennyi pénze, miért nem vesz jegyet? Kabulban, Szíriában is működik reptér” – mondta a politikus, hozzátéve, hogy a fapados gépek korszakában „kényelmesen, egyenes úton” is járhatnak, hiszen „tudom, hogy az EU területére belépve valóban megkapom a menekültstátuszt”.

Nekünk is szöget ütött a fejünkbe a dolog.

Írtunk is a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak, akik készségesen elárulták, hogy valóban igazoltattak valakiket ebben az időpontban a Jászai Mari téren. Arra nem tértek ki, hogy mi lett a gazdag csecsemő sorsa, ahogyan azt sem árulták el, milyen büntetés jár valakinek, aki a gyereke pelenkájába teszi a pénzét.

Később azonban megenyhült a rendőrség, és még annyit hozzátett, hogy sajnos a riporter állítását nem tudja megerősíteni. Vagyis, ha jól értjük, nem volt a pelenkában semmilyen pénz.

A levélváltás pontosan így zajlott:

Hír24:

Az M1 híradó értesülései szerint július 2-án rendőrök igazoltattak egy menekült családot a Jászai Mari téren. A riport szerint a család kisgyermekének pelenkájában több ezer euró készpénzt találtak.

Szeretnénk megtudni, hogy igaz-e az információ, vagyis valóban találtak-e eurót? Mennyit? Mi lett a sorsa a menekülteknek, és milyen büntetés jár, ha egy gyerek pelenkájában több ezer euró van.

Mellékelem a közmédia tudósítását. A kérdéses rész az 57-dik másodpercnél kezdődik.

ORFK:

Elektronikus úton érkezett megkeresésével kapcsolatosan tájékoztatjuk, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság V. kerületi Rendőrkapitányságának munkatársai 2015. július 2-én 19 óra 10 perc körüli időben intézkedést hajtottak végre a Budapest, V., Jászai Mari tér 1. szám alatt. Az intézkedés során ellenőrizték, hogy a külföldi személyek rendelkeznek-e a magyarországi tartózkodás feltételeivel.

Hír24:

A kérdésre tetszenek válaszolni?

ORFK:

Elektronikus úton érkezett megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy a megkeresésében szereplő információt nem tudjuk megerősíteni.

Nem először fordul elő az állami televízióval, hogy nem pont úgy mesélnek el egy hírt, ahogyan az megtörtént.

Erre az esetre biztosan mindenki emlékszik. 2012. január másodikán elég erős ellenzéki tüntetés volt az Operánál. Akkor a riporter úgy állt a kamera elé az élő bejelentkezésben, hogy pont a tüntetők nem látszottak. Lett is mém belőle sok. A riporter nevét azért érdemes leírni, Vígh András, mert most ismét ő volt az, aki a fent említett riportot készítette. Legalábbis az ő hangja hallható akkor is, amikor arról beszél, hogy több ezer eurót találtak egy menekült csecsemő pelenkájában, amit ugye a BRFK nem tud megerősíteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik