Belföld

Felkötötte a gatyát a Honvédség az Iszlám Állam ellen

iszlam-allam(960x640).jpg (Array)
iszlam-allam(960x640).jpg (Array)

Még tábori lelkész is megy Irakba a magyar kontingenssel, aminek egy szelete már kint van a Közel-Keleten. Megküzdünk az Iszlám Állammal, hogy ne jöjjön több menekült.

Több katonai szervezetből is részt vesznek katonák a Magyar Honvédség Iraki Kiképzés-biztosító Kontingensében, lesz köztük lövész, logisztikus, egészségügyi dolgozó – például pszichológus -, valamint tábori lelkész is – mondta Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök az MTI-nek adott interjújában.

Az al-Kaida iraki szárnyából 2013 áprilisában kivált, magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet a megalakulása óta rövid idő alatt jelentős területek felett vette át az uralmat Szíria keleti és Irak északnyugati részén. Ezeken a területeken a szervezet a keresztények és a szunnitáktól eltérő, más vallási felekezetek tagjai ellen szisztematikusan hajtott végre emberi jogi jogsértéseket, sőt népirtást. Az Iszlám Állam a legutóbbi időben más államokban is megjelent, amivel az iraki és szíriai bűncselekmények mellett egyre nagyobb mértékben veszélyezteti a nemzetközi békét és biztonságot.

 

A terrorszervezet elleni, több mint 60 országból álló nemzetközi koalícióhoz az Egyesült Államok felkérésére Magyarország is csatlakozott. A parlament felhatalmazása 2017. december 31-ig egy 150 – váltási időszakban 300 – tagú katonai kontingens létrehozására, az iraki erbili kiképzés-koordináló központ területén való állomásoztatására terjed ki. A kontingens megalakításáért és felkészítéséért felelős szervezet a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár, így az állomány is nagyrészt onnan kerül ki, de mellettük a Magyar Honvédség több szervezetéből is csatlakoznak a misszióhoz.

Március óta gyúrnak Irakra

A magyar egység március 25-én kezdte meg a felkészülést. A logisztikai előkészítő részleg már kint van a helyszínen. A kontingens további tagjai két ütemben csatlakoznak hozzájuk. Az első kötelék júliusban, a többi magyar katona augusztusban megy ki Irakba. A kontingens váltását jövő januárra tervezik.

Benkő Tibor elmondta: az MH Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens feladatrendszere sokrétű. Az egyéni beosztást ellátó katonák biztosítják a Magyar Honvédség képviseletét a műveleti vezetési rendszer valamennyi szervezeti eleménél, így az amerikai központi parancsnokságon, a Többnemzetiségű Alkalmi Harci Kötelék kuvaiti parancsnokságán, a bagdadi Szárazföldi Komponens Parancsnokságon, az Erbil Harccsoport Parancsnokságon és a Kurdisztáni Kiképzéskoordináló Központban. A kontingens állományából két szakasszal az Erbil Harccsoport alárendeltségében levő egyik repülőtér őrzés-védelmi feladatait látják el, egy szakasszal pedig a kurd harcosok, a pesmerga erők kiképzésében vesznek részt a magyar katonák.

 

Ezek nem igaz muszlimok

A vezérkari főnök azt mondta, a katonai erő csak egy eszköz, a terrorszervezet felszámolásért, a térség biztonságának megerősítéséért politikai, diplomáciai úton is tenni kell. Ezzel kapcsolatban Benkő megjegyezte, hogy a terrorszervezetnek eddig hatékonyabb volt a kommunikációja. A nemzetközi koalíciónak még dolgoznia kell azon, hogy a világgal megértessék, mit miért tesznek, hogy miért dolgoznak, miért kell legyőzni a szervezetet. Egyfelől fel kell világosítani az embereket, hogy az iszlám vallás teljesen összeegyeztethetetlen a mészárlásokkal, terrorcselekményekkel – mondta ki a vezérkari főnök. A muszlim embereket is felháborítja, hogy Iszlám Államnak nevezi magát a terrorszervezet.

Az irakiakkal azt is meg kell értetni, hogy az az ő országuk, nekik kell küzdeniük érte. A koalíció ezért van ott, hogy segítsen létrehozni egy önálló iraki biztonsági erőt, ami képes megvédeni hazáját. Benkő szerint a kurd harcosok eddigi harcainak eredménye vitathatatlan, a nemzetközi koalíció már több sikert is elért.

Ez egy örök vita

A Magyar Honvédség iraki szerepvállalását korábban többen is vitatták. Benkő erre azt mondta, örök vita lesz, hogy részt kell-e vállalni külföldi konfliktusok rendezésében. Az Országgyűlés azért támogatta Magyarország szerepvállalását, mert az ilyen problémákat helyben kell kezelni, különben Magyarországra fog begyűrűzni. Például úgy, hogy a terrorszervezetek miatt instabillá vált országokból a magukat veszélyben, kilátástalan helyzetben érzők tömegesen menekülnek majd országukból, keresnek maguknak új hazát.

 

Viszont olyan elvekért harcolunk, amelyeket nem adhatunk föl. Magyarország, a magyar Országgyűlés azért döntött úgy, hogy csatlakozik ehhez a koalícióhoz, mert úgy tartja, kötelességünk fellépni az értékrendünket megtámadó, keresztényeket gyilkoló, embertelen terrorszervezet ellen.

Magyarország több mint húsz külföldi misszióban vesz részt, több mint 700 katonával – mondta Benkő. Hozzátette, folyamatosan csökkentettük részvételünket az afganisztáni misszióban, és ezt a jövőben sem akarjuk növelni. A Magyar Honvédség számára továbbra is prioritás a balkáni szerepvállalás, amiben növeltük részvételünket – emelte ki a honvéd vezérkari főnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik