Belföld

A nap, amikor széthullott a közmédia

közmédia (Array)
közmédia (Array)

Négy éve, ezen a napon 600 embert rúgtak ki az akkor még nem teljesen egységes közmédiától. Olyan újságírókat, szerkesztőket, akiknek szakmai munkáját azóta sem minősítette senki rossznak.

Az Este című műsor egykori főszerkesztőjével, Kardos Ernővel ez elsők között közölték, hogy nem tartanak igényt a munkájára. Az az azóta megszűnt politikai háttérműsor fénykorában akár egy, másfél millió nézőt is leültetett a képernyők elé. Kardos irányítása alatt Pulitzer-emlékdíjat kapott, de a magas nézőszámot később egyetlen főszerkesztő alatt sem sikerült elérnie a műsornak. Kardosnak a nagy kirúgások előtt egy nappal adták át a felmondólevelet. Ahogyan Németh Árpád Duna TV-s főszerkesztő is első lehetett a sorban. Neki a Külügyminisztérium illetékese éppen egy nappal korábban köszönte meg a magyar EU-elnökség rendezvényei tévés sugárzásának levezénylését:

Kedves Árpád, Én is szeretném megköszönni az egész elnökség során tanúsított együttműködésedet, amely egyszerre volt szakmailag nagyon magas színvonalú, rendkívül rugalmas és minden tekintetben méltó a feladat nagyságához es komolyságához.

Minden ötödik képernyős

Akkor a közmédia 550 főre jelentett be csoportos létszámleépítést a Munkaügyi Központoknak. Az alap főszerkesztői május elején állították össze a leépítésben érintettek listáját. Az érdekképviseleteknek 13 féle statisztikát adott át az MTVA a tárgyalások során. 3041 munkatársa közül az elküldöttek 55,6 százalékban szerkesztők, szerkesztőség vezetők voltak. Igaz, korábban többen kaptak ilyen titulust úgy, hogy előtte nem voltak azok. Ugyanakkor táblázatokban négy éve külön kategóriaként is szerepeltek a szerkesztők (26,9 százalék), a főszerkesztők (23,5) és a műsorszerkesztők is, utóbbiak negyedétől váltak meg.

De minden ötödik képernyős is felkerült a listára. A rendezők és az újságírók (a rádiónál a riportereket például idesorolták) 26-26 százalékban voltak érintettek az első körös elbocsátásban, míg a rendező asszisztensek 16,7 százalékát tették lapátra. Néhány nap alatt mindenkit kirúgtak, akit akartak.

Fotó: Kummer János

Rábai, Mong, Bogár

A rádióban felmondtak többek között Bogár Zsoltnak, aki Mong Attila műsorvezetővel együtt a médiatörvény elfogadása ellen egy perc csenddel tiltakozott a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. De elküldték többek között Rábai Balázs műsorvezetőt is. Rábai azóta az RTL II híradóját vezeti, Mong az Átlátszó csapatát erősíti, Bogár pedig a HVG gazdaság rovatát vezeti. De ha az ismertebb televíziós arcokat nézzük, ezen a napon kapta meg a felmondását Galambos Péter, Winkler Nóra, Mészáros Antónia, de Somos Ákos és Somos Zoltán, a Telesport munkatársai is megkapták a felmondólevelet. De Siklós András híradós műsorvezetőnek is felmondtak, aki 1997 óta dolgozott az MTV-nek. Most egyébként a 7/24 főszerkesztője.

Azonnal megindult a Facebookon is a háború a közmédia átalakítását támogatók és ellenzők között. A Nem hallgatom, nem nézem többet a közmédiát – szolidaritás az újságírókkal és a Hallgatom és nézem a közmédiát – egyetértek annak átalakításával nevű csoportokat azóta nem találni a közösségi oldalon, de akkor napokig ment a harc, kinek lesz több követője. Mindenesetre a számokat nézve az előbbiek nyertek.

Fotó: MTI

Nem nézik

Mert az állami média nézettsége erősen esni kezdett, amit a legutóbbi átalakítás, amikor az M1-ből hírcsatornát csinált a közmédia, valóban a padlóra küldött. Az átalakítás előtti utolsó héten az öt állami csatorna (M1, M2, Duna TV, Duna World, M3) együttes közönségaránya a felnőtt népesség körében 16,2 százalék volt, június első hetére ez 15,5 százalékra csökkent.

Amíg március második hetében az M1-et a nézők 6,2, a Duna TV-t 4,3 százaléka választotta, addig június elején a Duna TV-t 7,3, az M1-et 2,5 százalék, vagyis összességében csökkent a nézőszám. Az M1 híradóját a március 15-i héten, az átalakulás kezdetén átlagosan 332 ezren nézték, három hétre rá 187 ezren, május közepén 151 ezren, június első hetében pedig már csak 116 ezren – elfogytak a nézők, három hónap alatt 200 ezernél is többen hagyták ott a híradót.

A legfrissebb számok szerint az elmúlt hét top 10 műsorába csak a hétvégi Forma-1 fért bele. 675296 néző követte a Dunán. De az előző héten csak RTL-es és TV2-s műsorok voltak a topban. És persze az állami média szereti összemosni a számokat és arról beszélni, hogy hányan kapcsoltak legalább egy percre bármelyik csatornájukra, és ezt összeadva villogni a hatalmas számokkal, de éppen most veszítettek pert az ügyben, hogy ezt mennyire is kell komolyan venni. Semennyire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik