Belföld

Felülvizsgáltatná a menekültügyi vállalásokat az LMP

Bírálták a kormányt, mert nem készült fel időben a jelenség kezelésére. Túlzsúfoltak a befogadó állomások, pánikot keltve hangolják a menekültek ellen az embereket.

Szükség van a dublini rendelet felülvizsgálatára, mert aránytalanul osztja el a terheket a tagállamok között – mondta Meszerics Tamás, az LMP európai parlamenti képviselője vasárnap. Ez nem jelenti azt, hogy hirtelen ki lehetne lépni a hatálya alól – tette hozzá.

A képviselő alaposan kidolgozott, európai szintű menekültügyi politikát tart szükségesnek. Elmondta: uniós szintű meghatározásra lenne szükség arról, hogy melyek a biztonságos országok, mik a menekültek jogai és milyen mértékben kell az egyes országoknak kivenniük a részüket a probléma kezeléséből.

Meszerics bírálta a kormányt, mert szerinte nem folytat párbeszédet és értelmes vitát a kérdésről. Párttársa, Gerstmár Ferenc, az LMP országos elnökségi tagja elmondta: a kormány minden lehetséges hibát elkövet a bevándorlás kérdésével kapcsolatban, pánikot keltve hangolja a menekültek ellen az embereket és a fejét homokba dugva nem akar tudomást venni arról, hogy egyre nagyobb méreteket ölt a probléma.

A kabinet nem készült fel időben a jelenség kezelésére, emiatt túlzsúfoltak a befogadó állomások, a szabályozással is problémák vannak – jelentette ki Gerstmár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik