Semjen-Zsolt(210x140).jpg (Array)
Belföld

Táborozó fiatal migránsokat fogadott Semjén Zsolt

A fiatal migránsok nehéz helyzetéről értekeztek a parlamentben. A miniszterelnök-helyettes azt mondta, ha az anyaországukban probléma van, Magyarország segíteni fog. Ha kell, be is fogadjuk őket. 

Az Erzsébet-tábor szervezésében kárpátaljai magyar diákok látogattak Budapestre, a fiatalokat Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes fogadta a kormány nevében pénteken a Parlamentben.

Semjén Zsolt szerint a kárpátaljai magyar diákok nehéz helyzetből érkeztek, Ukrajnában és Kárpátalján háborús állapotok vannak. Szerinte minderről a kárpátaljai magyarság nem tehet, nem ők vették el az Ukrajnában élő több tízmillió orosztól a nyelvi jogokat. Ez a háború, ami ott folyik, nem az ukrajnai magyarság háborúja, és nem a mi háborúnk, mondta a kormányfő helyettese.

Semjén Zsolt azt mondta, bármi történik, az ottani magyarság számíthat Magyarországra, ha kell, a magyar kormány biztosítani fogja a magyar pedagógusok járandóságát, a magyar kisgyermekek étkeztetését vagy a lelkészek megélhetését.

Ha a helyzet úgy alakul, átjöhetnek Magyarországra, itt nem bevándorlóként tekintenek majd rájuk, itt itthon vannak. Bármi történik, van országotok, van hazátok, Magyarország, mondta a fiataloknak a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes.

Szerinte az Országgyűlés talán most még csak egy érdekes épület számukra, de ha elmúlnak 18 évesek, az ő szavazatuk is dönteni fog arról, hogy mi történik ebben az épületben.

A most budapesti látogatásra érkező több mint kétszáz gyermek megtekintette a Sándor-palotát, a Halászbástyát, a Mátyás-templomot. Megismerkedtek a Parlament történetével, megtekintették a Szent Koronát, a koronázási jelvényeket és a kormányőrség bemutatóját.

Az esemény háttéranyaga szerint a magyar kormány 3 ezer 8-14 év közötti kárpátaljai magyar gyermek üdülését támogatja, ezzel is kifejezve segítő szándékát.

A pályázat lebonyolításában a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség nyújt segítséget. A kárpátaljai magyar diákok június 20-tól augusztus 28-ig tíz héten át, hétnapos turnusokban magyarországi fiatalokkal üdülnek együtt.

Rajtuk kívül még közel 1200 gyermek érkezik Felvidékről, Erdélyből, Vajdaságból, Horvátországból, Szlovéniából a Határtalan túra részeként.

Ajánlott videó