Belföld

Kiállnak a követségek a Budapest Pride mellett

25 ország diplomáciai képviselete jelezte, hogy támogatja az egyenlő bánásmód elvét hangsúlyozó eseményt.

25 ország magyarországi nagykövetsége közös sajtóközleményben áll ki a 20. Budapest Pride fesztivál alkalmából a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösségek mellett. A diplomáciai képviseletek azt írják: támogatják a békés és törvényes keretek közt megvalósuló önkifejezésüket.

Az emberi jogok tiszteletben tartása, az igazságosság, az egyenlőség, a megkülönböztetés elutasítása, a szabad véleménynyilvánítás és ezen jogok szabad gyakorlása a demokratikus államok alapkövei – írják. Minden embert egyenlő jogok és szabadságjogok illetnek meg, ezeket érvényesnek kell tekinteni szexuális orientációra, nemi identitásra való tekintet nélkül.

A követségek egyúttal komoly aggodalmukat fejezték ki a világ minden táján elkövetett erőszakos cselekmények és megkülönböztetés miatt, amit egyének szexuális orientációja vagy nemi identitása okán követnek el. Emlékeztetnek: a Budapest Pride, mint a közép-kelet-európai országokban a legnagyobb múltú ilyen esemény, támogatja a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberekkel szemben tanúsított egyenlő bánásmód elvét. „Várakozással töltenek el bennünket a Pride fesztivál eseményei, illetve a magyar emberek által az események kapcsán tanúsított tisztelet csakúgy, mint a magyar hatóságok elhivatottsága, amellyel megakadályozzák, hogy szélsőséges nézeteket vallók megzavarják ezeket az örömtelinek hivatott eseményeket” – áll a közleményben.

A sajtóközleményt az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Dánia, az Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Izrael, Kanada, Litvánia, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovénia és Új Zéland nagykövetségei írták alá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik