Belföld

Bennfentes kereskedés: elutasították az Együtt feljelentését Quaestor-ügyben

Az alelnök szerint ezzel azt mondták ki: legális, ha valaki tudja, hogy egy pénzintézet csődbe fog menni, hogy kiveszi onnan a pénzét és nem szól senkinek.

Elutasította az ügyészség az Együtt feljelentését, melyet bennfentes információval való kereskedés ügyében tett a párt, miután a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. aznap vonta ki a Quaestorból a pénzét, amikor a brókercég csődbe ment. Pápai Levente, a párt alelnöke szerint az ügyészség ezzel azt mondta: Magyarországon legális, hogy ha valaki tudja, hogy egy pénzintézet csődbe fog menni, kiveszi onnan a pénzét és nem szól senkinek. Pápai kiemelte: Orbán Viktor miniszterelnök elismerte, hogy ő személyesen adott utasítást a pénz kivételére.

A Központi Nyomozó Főügyészség a feljelentés elutasításában azzal érvelt, hogy a pénzügyi művelettel állampapírokat adtak el, melyek árfolyamára nem lehetett hatással az, hogy a Quaestor csődbe megy-e vagy sem. Pápai szerint azonban az ügyészségnek nem is ezt kellett volna vizsgálnia, másrészt úgy véli, azért sem áll meg az érvelés, mert egy ország pénzügyi rendszerének stabilitása hat az állampapír árfolyamára.

Az Együtt alelnöke azt is felháborítónak nevezte, hogy a kormány úgy változtatta meg a büntetőeljárásról szóló törvényt, hogy ha valaki nem sértett egy ügyben, az ügyészségi döntés ellen nem élhet panasszal.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik