Belföld

Eddig Papcsák számoltatott el, most őt akarják

Az új zuglói képviselő-testület százmilliókat faragott le a közétkeztetést végző cégnek kifizetendő pénzekből.

Kiemelkedően jól járt a zuglói közétkeztetéssel megbízott vállalkozás a fideszes Papcsák Ferenc polgármestersége idején. Ez most vált egyértelművé, mert a kerület új vezetése újratárgyalta a szerződéseket, a Fidesz-közelinek tartott Hungast pedig nagyjából 200 millió forintot engedett az eddigiekhez képest.

Még nem döntöttek jogi lépésről

Karácsony Gergely polgármester az Indexnek azt mondta: ezzel bebizonyosodott, hogy Papcsák Ferenc rendkívül előnytelen szerződéseket kötött. Szerinte az egykori elszámoltatási kormánybiztos, Papcsák Ferenc zuglói elszámoltatásának legfontosabb része, hogy a korábbi hibákat kijavítsa a mostani vezetés. A jogi felelősségre vonás elindításáról még nem döntött.

Papcsák kijelentette: a cég kiválasztásának semmi köze nem volt a fideszes kötődéshez, ő nem is tárgyalt a Hungast vezetőivel.

Sürgős volt a szerződés

Ugyanakkor, miután 2012-ben a Hungast kizárólagosan megnyerte a közétkeztetésre vonatkozó közbeszerzést, hirtelen jelentősen megugrott az ételadagok ára. Ez magyarázható lehetett azzal, hogy a szerződésbe bekerült: a Hungast három zuglói intézményben is bérli és fejleszti a főzőkonyhákat. A fejlesztés azonban elmaradt, Papcsákék 2013-ban ki is szedték ezt a kötelezettséget a szerződésből. Papcsák szerint azért, mert az intézményvezetők kérték, hogy más célra hasznosítsák a konyhákat és ne adják oda a Hungastnak.

2014-ben a zuglói önkormányzat az iskolai tálalókonyhák üzemeltetésére is közbeszerzést írt ki. Ezt is a Hungast nyerte, bruttó 200 millióért. Az önkormányzat addig az iskolai dolgozókkal oldotta meg a feladatot. A dolog érdekessége, hogy a szerződést sürgősséggel, két nappal a polgármester-választás előtt írták alá.

Olcsóbban is megéri

A választások után az új polgármester és a helyi MSZP átnézte a Hungast-szerződéseket, a képviselő-testület úgy döntött: újra kell tárgyalni azokat és ha nem sikerül módosítani, fel kell bontani a megállapodásokat. Ezt már a helyi fideszesek is támogatták. A Hungast vállalta, hogy 30 millióval olcsóbban végzi a tálalókonyhák üzemeltetését, saját költségén végzi a takarítást, nettó 20 milliós felújítást végez egy kijelölt konyhán és ebédlőn, valamint nettó 6,5 millióért pótolja a fogyóeszközöket. Az eredeti szerződésben szereplő három főzőkonyhát bérleti díj fejében használatba veszik és plusz 150 millió forint értékben felújítást hajt végre a kijelölt főzőkonyhákon és ebédlőkön.

A Hungast igazgatója nem árulta el, mekkora nyereségük van a zuglói közétkeztetésen, hogy még több százmilliós vállalások után is megéri számukra az üzlet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik