Belföld

A kormány szakértőjének családja „versengett” a tűzijáték kivitelezéséért

Tuzijatek(960x640).jpg (Array)
Tuzijatek(960x640).jpg (Array)

Az idő rövidségére hivatkozva meghívásos, zárt ajtók mögötti döntést hozott a minisztérium.

A kormány szakértőjének családi érdekeltségeit „versenyeztette meg” a Honvédelmi Minisztérium az augusztus 20-i tűzijáték kivitelezésére – írja az Index. A Miniszterelnökség idén először bízta a honvédelmi tárcára a tűzijáték szervezését, a minisztérium az idő rövidségére hivatkozva négy cég meghívásával pályáztatta meg a munkát és pár nap alatt, zárt ajtók mögött döntöttek a kivitelezőről.

A százmilliósra becsült értékű megrendelést a portál értesülése szerint a gyulai székhelyű Leskovics Kft. kapta meg. A cég eddig főleg Gyulán és a környékbeli városokban kapott megbízásokat, hódmezővásárhelyi, békéscsabai és orosházi rendezvények szerepelnek a referenciái között.

A tűzijáték szervezésének felügyeletét a minisztérium – csakúgy, mint 2010-ben – Tóth Ferencre bízta. Ő a hazai pirotechnikai ipar közismert szereplője, de ő volt a Törökbálinton felrobbant petárdaraktárat üzemeltető cég, a Pyro-Technic ügyvezetője is. A törökbálinti robbanás az iparág eddigi legnagyobb hazai katasztrófája volt, három halálos áldozattal járt. A per még nem ért véget.

A Honvédelmi Minisztérium meghívottjai között volt a Pyro-Technic utóda, az Edex Kft., de a „versenytársak”, a Pyro-1, valamint a Leskovics Kft. is Tóth családjának érdekeltségi körébe tartoznak. A győztesként kihozott Leskovics Kft. vezetője az Index értesülése szerint Tóth testvére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik