Belföld
balaton (Array)

Kitálalt a felszolgáló: ezért van munkaerőhiány a Balatonon

Nevetséges fizetésért, pihenőnap nélkül napi 11-14 órát robotoltatják az alkalmazottakat – állítja az a vendéglátós, aki Orbán Ráhel esküvője kapcsán is kipakolt.

Kifakadt a balatoni munkakörülményekre az a felszolgáló, aki korábban Orbán Viktor lányának az esküvőjén pincérkedett és kitálalt arról, hogyan hurcolták meg a személyzetet Orbán Ráhel telefonjának ellopása miatt. A napokban több cikk is megjelent arról, hogy a balatoni vállalkozók nem találnak szakképzett munkaerőt, erre reagált Csókási László, aki tizenöt éve dolgozik vendéglátásban és négy nyarat maga is végigdolgozott a tó partján.

Azt írja: a felszolgálók a borravalót sem kapják meg mindenütt, de ha megkapják, az sem túl számottevő: „a németek a tízezer forintos számlára úgy adják oda az 50 forintot, mintha aranytallér lenne”. Ez nem feltétlenül bunkóság, sokan azt gondolják, hogy a magyarul feltüntetett 27% ÁFA a szervizdíj.

A Balatonon dolgozóknak nincs pihenőnapjuk, egy hónapban 30-ból 30 napot kell dolgozniuk, a napi munkaidő pedig 11-14 óra. Mindennek fejében 4-6 órás műszakra, szakmunkás minimálbéren jelentik be őket. A felszolgálók alapbére 100-120 ezer forint, amiből levonják a szállást, marad 70-90 ezer. A kiemelkedő hónapok július és augusztus, ezekben a hónapokban borravalóval együtt 220-260 ezer forintot lehet megkeresni jó esetben. Órabérre lebontva ez 700-800 forintot jelent, ha a gyengébb hónapokat is hozzáveszik, akkor 600-650 forintra jön ki az órabér, pihenés nélkül.

A konyhalányok és kézilányok még kevesebbet kapnak havi 400-420 órányi munkáért, a havi bérük 110 ezer forint, ami 250-270 forintos órabért jelent. „Úgy néz ki, lassan megjön a magyarnak az esze, hogy rabszolgamunkát nem fog végezni, inkább megy Ausztriába” – írja Csókási. Olyan szakács is volt, aki májusban 80 ezer forintot kapott, amiből még 30 ezer forintot levontak szállásra.

Az alacsony bérezés a színvonal rovására megy, „a szakácsok zöme főzni sem tud”, a nyolcvanezer forintos bérezésű kezdő szakács például minden második pizzát odaégetett. „A tulajok önmagukkal többszörösen is kibasznak” – véli a felszolgáló, mivel az elrontott alapanyag megy a kukába, a vendég pedig a hosszú várakozás miatt nem tér vissza.

Csókási szerint lényegében az is mindegy, hogy a pénztárgépek be vannak-e kötve a NAV-hoz vagy nincsenek, mert a tulajdonosok azt kérik tőlük, hogy lehetőleg minimális dolgot üssenek be, adótanácsadó cégek pedig felkészítik őket, hogy mit kell hazudni, ha ellenőrök érkeznek.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.