Belföld

Nem akarnak rövidülni a várólisták, pedig több a pénz

műtét (Array)
műtét (Array)

Bár a szaktárca 5 milliárd forintot költ a műtéti kapacítások bővítésére, a várólisták nem akarnak látványosan rövidülni, pedig az új elvárások szerint a kisebb operációkra maximum 2-3, a nagyobbakra legfeljebb 6 hónapot kellene várni a betegeknek - írja a Blikk.

Ehhez képest az Országos Egészságbiztosítási Pénztár friss adatai szerint egy térdprotézisre több mint 600 nap a várakozási idő – mutat rá a lap.

A legtöbbet az ortopédiai, a szaruhártya- és a gerincstabilizáló műtétekért kell “sorban állni”. Az OEP szerint még egy év, mire lerövidülnek a listák.

A lap több példát is felhoz az elképesztő dátumokra. Mint írják, a Music FM-nek nyilatkozott egy hölgy, akinek 2021. áprilisára írták ki a térdprotézisműtétet. Egy dél-dunántúli beteg 2 év múlva mehet szaruhártya-operációra – sorolják.

A Blikk próbaképpen a Heves megyei Markhot Ferenc kórháznál kérdezett rá egy képzeletbeli idős asszony csipőprotézis-műtétjének legkorábbi dátumára. Itt 2017 áprilisát jelölték meg a beavatkozásra. A budapesti Szent István és Szent László Kórházban ugyanezt a műtétet fél éven belül vállalták volna. A lap szerette volna megtudni, miből adódik a különbség, de nem kapott választ.

Egy neve elhallgatását kérő orvos azt nyilatkozta nekik: semmi sem indolkolja, hogy éveket kelljen várni egy ilyen operációra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik