Belföld
ovb (Array)

Nem lesz népszavazás a nemzeti konzultáció kérdéseivel

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2015. 06. 24. 18:50

Megtagadta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén azoknak a népszavazási kérdéseknek a hitelesítését, amelyeket Pápa Levente, az Együttalelnöke nyújtott be a bevándorlásról és a terrorizmusról szóló nemzeti konzultációban szereplő kérdések alapján. 

Korábban a témában:

 

Az NVB mind a hét kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését megtagadta. Az ülés után Pápa Levente az NVB épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, elégedettek a döntéssel. Az állami berendezkedés független szerve mondta ki, hogy a nemzeti konzultáció kérdései nem alkalmasak arra, hogy a kormány a törvények legitimációjára használja fel – mondta.

Hozzátette: az NVB azt is kimondta, a bevándorlással kapcsolatos nemzetközi szerződések is korlátozzák a kormányt a kérdésben. “Győztünk, az NVB kimondta, hogy a nemzeti konzultáció nemzeti inzultáció” – összegezte a politikus. Elmondta azt is, bár 15 napjuk lenne jogorvoslat benyújtására a Kúriához, nem fognak élni ezzel a lehetőséggel, mert a céljukat elérték.

Az okok

Pápa Levente június 2-án nyújtotta be a nemzeti konzultáció 6-12. kérdéseit országos népszavazási kérdésként hitelesítésre az NVB-hez.

A vitában Patyi András, az NVB elnöke hangsúlyozta: az aláírásgyűjtő ívek hitelesítésekor nem arról döntenek, egy kérdés fontos-e, egyetértenek-e vele, alkalmasak-e nemzeti konzultációra, hanem arról, hogy a benyújtott kérdések alkalmasak-e országos népszavazás indítására és lefolytatására.

Patyi András utalt arra is, a kérdések nem a szervező saját kérdései, azokat a kormány a nemzeti konzultáció keretében fogalmazta meg és tette fel, vagyis egy véleménygyűjtő kérdőív kérdéseit tette fel a szervező népszavazási kérdésként, ez pedig a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik. Az országos népszavazás nem közvélemény-kutatás, hanem az a célja, a kivételes hatalomgyakorlás eszközével a népszuverenitás birtokosa, vagyis a választópolgárok közössége valamely döntést meghozzon, amely az Országgyűlésre, mint jogalkotó szervre kötelező – hívta fel a figyelmet.

Hozzátette: “a kérdések alapvetően a kormány álláspontjának támogatására vagy nem támogatására lettek megfogalmazva”, és nem az Országgyűlés hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányulnak, márpedig a jogszabályi előírások alapján és az Alkotmánybíróság következetes gyakorlata szerint a népszavazás tárgyának az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésnek kell lennie.

Az NVB elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a kérdések nem egyértelműek. A kérdésnek a választópolgárok számára is egyértelműnek kellene lennie, hogy tudják, szavazatukkal milyen konkrét jogszabály megalkotását támogatják, de a feltett kérdések ennek a feltételnek sem felelnek meg. Fábián Adrián, a testület választott tagja a vitában utalt rá, a bevándorlás, menekültügy kérdései nemzetközi szerződésekbe is ütköznek, amelyekben nem lehet népszavazást tartani.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.