Belföld

Megoldhatja a Fidesz problémáit a vasfüggöny

orban-viktor(430x286).jpg (Array)
orban-viktor(430x286).jpg (Array)

Sikeresen fedte el mindennapi problémáit a kormánypárt a bevándorlásüggyel, felépítette és erős vagy annak látszó válaszokat adott, valamint védekezésre kényszerítette az ellenzéket.

A Policy Agenda elemzése szerint nem belpolitikai csodafegyver a menekültügy, de időt lehet vele nyerni, ez derül ki legújabb kutatásukból. A Fidesz-KDNP a 2014-es önkormányzati választások után gyorsan veszített három megmérettetésen, a kétharmadot is elveszítették. Ezzel párhuzamosan sorozatosan olyan ügyek voltak (pl. Putyin-látogatás, brókerbotrányok, Orbán-Simicska háború), amelyek defenzívába kényszerítették a kormánypártot. Oda lett a legyőzhetetlenség mítosza is, már nem volt egyértelmű a saját választók előtt sem a kormányzati politika célja, eszközei, írja a Policy Agenda.

Fontos volt, hogy a kormányfő visszaszerezze a kezdeményezést, „minden hír, ami arról szól, hogy megingott Orbán hatalma, vagy a Jobbik hogyan válik napról-napra kormányképesebbé a társadalom széles tömegei előtt, visszafordíthatatlan károkat okoznak”. Kiemelik: „A menekültügy ebben a belpolitikai közegben vált kiemelten fontos üggyé a Fidesznek. Fontos látni ugyanakkor, hogy ez csak időszakos kezelését jelenti a problémának, a teljes krízist nem oldja meg.”

A Fidesz tudatosan nyúlt a menekülttémához, az év elején a pályaudvarokon összegyűjtött illegális bevándorlók segítségével „elmagyarázták a választóknak a kérdést, majd ezáltal kutathatóvá, mérhetővé vált a párt és a kormány számára a társadalom reakciója”. Ehhez kapcsolódott a nemzeti konzultáció is, ami már megszokott kampányeszköz volt. A kutatás szerint a régi recept működött, amikor a nemzetközi szervezetek, Európai Parlament támadta a kormány tetteit, szavait, mivel Orbán Viktor ismét „megvédhette” Magyarországot.

Önmagában kevés

A kerítés tehát újabb muníciót adott a kormánynak, az ellenzéket, akik támadják az ötletet, ismét lehet ostorozni, a nemzetközi bírálatokkal szemben pedig honvédő pozíciót lehet fölvenni. De kérdés, meddig tart a kormány lendülete, mert a valós problémát nyilvánvalóan nem tudja megoldani egyedül Magyarország.

A Policy Agenda szerint a menekültügy azért sem tartós politikai „termék” a kormánypártok számára, mert nincsen pozitív üzenete. Bármilyen verbális sikert ér is el a kabinet ebben, ettől nem lesz jobb élete az itt élőknek. Azaz a mostani téma nem is hasonlítható a rezsicsökkentéshez, amely kézzelfogható, anyagi szempontból pozitív volt a választók széles rétegei számára. Ezzel önmagában nem lehet szavazatokat szerezni, az alapproblémák, kormányzati munka hiánya, kormányzás négy évének célja, korrupció látszata mind rajta maradtak a Fideszen. Ezekre nem válasz a vasfüggöny.

Az pedig még mindig kérdés, tudja-e pozitív üzenetekkel tematizálni a közvéleményt a Fidesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik