Belföld

Már a kormánydöntés előtt lepapírozták Orbán barátjának bizniszét

Két héttel azelőtt kötötték meg a vizes-vb fejlesztéseiről szóló megállapodást, hogy megszületett volna az azt támogató határozat.

A rendelkezésre álló forrásoknak megfelelően, szakaszosan hatályba lépő szerződést írt alá az állami vagyonkezelő a Garancsi Istvánhoz köthető Market Építő Zrt.-vel. A 2017-es úszó-világbajnokság beruházásairól szóló megállapodásban az a furcsa, hogy két héttel azelőtt kötötték meg, hogy megszületett volna a fejlesztést támogató kormányhatározat.

Egy közbeszerzési jogász a Népszabadságnak azt mondta: elképzelhető, hogy vannak szabálytalanságok, de büntetőjogilag nem látszik problémásnak a dolog, nem tűnik úgy, hogy semmisnek kellene tekinteni a szerződést. Ilyen „elcsúszások” rendkívüli esetben előfordulhatnak, de egyáltalán nem általánosak, a hiba oka viszont lehetett az, hogy az eljárást „rendkívüli sürgősségűnek” minősítették.

A Transparency International Magyarország ügyvezetője azt mondta: a szerződéskötés utáni kormányhatározat „furcsának tűnik”, a Párbeszéd Magyarországért párt viszont markánsabban fogalmazott: szerintük semmis a megállapodás, mert a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő azelőtt kötötte meg, hogy a kormány felhatalmazta volna rá.

Az MNV álláspontja szerint teljesen törvényes és jogszerű volt a szerződéskötés, a vizes-vb-hez kapcsolódó létesítményfejlesztési feladatokat még egy márciusi kormányhatározat hagyta jóvá – közölték. A megállapodás bruttó 48,7 milliárd forintról szól, ekkora volt a Market teljes tavalyi forgalma.

Garancsi István egyébként a miniszterelnök közeli barátja, korábban ő maga mondta a Figyelőnek, hogy egy hegymászótúrán kerültek „kötélbarátságba”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik