Belföld

Egymilliárd forint pluszpénz jut az ügyészségi dolgozóknak

Előrehozták az őszi ruhapénzt, a kisebb keresetűek pedig egyszeri szociális támogatást kapnak Polt Péter döntése alapján.

Már júniusban megkapták az ügyészségek magasabb keresetű dolgozói az ősszel szokásos, több százezres ruhapénzüket, míg mások egyszeri szociális támogatásként egyhavi fizetést, illetve 50-100 ezer forintot kaptak – értesült a HVG.hu. A juttatás törvényes, az ügyészség szerint a bérmegtakarításból telik rá, mások viszont igazságtalannak és burkolt nyár eleji jutalmazásnak tartják. Nem kell számlával igazolni azt sem, hogy tényleg ruhára költötték a pénzt.

A portál igazságügyi forrása szerint egyértelműen jutalom jellege van az őszi pluszpénz előrehozásának és a mindenki számára kiosztott „eseti” szociális segélynek. A ruhapénzt azért is az év vége felé szokták adni, mert akkor már látszik, hogy mennyi a maradvány, szociális támogatást pedig azok szoktak kapni, akik nehéz élethelyzetbe kerültek. Az sem világos, hogy hogyan lehetséges, hogy a pluszpénzeket a tartósan távol lévők – főleg a gyesen lévők – pénzének terhére tudják finanszírozni. Ez azt jelentheti, hogy a távol levők helyére nem vesznek fel ideiglenes munkaerőt, vagy másokra hárítják a pluszmunkát, vagy nincs is szükség ezekre a munkahelyekre.

Az ügyészség közölte: a juttatásokat az első féléves bérmegtakarítás terhére fizetik, havonta képződik megtakarításuk és nem éves szinten. A legfőbb ügyésznek pedig lehetősége van arra, hogy azokat is szociális támogatásban részesítse, akiknek az illetménye nem haladja meg a minimálbér kétszeresét. Az ügyészségi dolgozók plusz juttatásai egyébként összesen 1 milliárd 89 millió forintra rúgnak.

A több százezres ruhapénzt egyébként az ügyészségen dolgozókkal szembeni munkahelyi elvárásokkal indokolták, egy 2012-es legfőbb ügyészi körlevél ugyanis meglehetősen konkrét öltözködési szabályokat ír elő az ügyészségi dolgozók számára, főleg azoknak, akik „szem előtt” vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik