Belföld

Gripen-balesetek: itt a vizsgálat eredménye

Gripen a kifutópályán (Array)
Gripen a kifutópályán (Array)

Benkő Tibor vezérkari főnök szerint lezárult az alapos vizsgálat. Az egyik gépet megmentő pilóta pedig újra repülhet majd.

Nincs összefüggés a csehországi és a kecskeméti Gripen-balesetek között a jelenleg elérhető információk alapján – nyilatkozta Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke a Magyar Hírlapnak adott, szombaton megjelent interjúban. A lapnak a vezérezredes azt mondta, a közelmúlt két Gripen balesetét alapos vizsgálatokkal tárják fel, ezek lezárultáig nem érdemes találgatni, elméleteket gyártani.

A vezérkari főnök arról is beszélt, hiányoznak a balesetek miatt kiesett vadászgépek, és a katonák rendkívül feszített program szerint végzik feladataikat. Jelezte, még nem tudják, hogy a Kecskeméten megtört Gripen vadászgép mikor állhat újra szolgálatba.

A több milliárd forint értékű vadászgépet megmentő pilótáról, Kádár Sándorról azt mondta, az őrnagy már elhagyta a kórházat, és nem tartja kizártnak, hogy felgyógyulása után újra repülhet. A csehországi balesetről pedig azt mondta, minden ellenkező híreszteléssel szemben a két pilóta fékezett, a Gripen mégis túlfutott a pályán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik