Belföld

Újabb Gripen-baleset történt

Grippen-jetfly(650x433).jpg (Array)
Grippen-jetfly(650x433).jpg (Array)

Kényszerleszállást hajtott végre szerda délelőtt a Magyar Honvédség egyik Gripen repülőgépe, a pilóta katapultált, megsérült, de állapota stabil. A gép javítható.

Szerdán a Magyar Honvédség egyik JAS-39 C Gripen típusú repülőgépén a felszállás után a repülést veszélyeztető műszaki hiba lépett fel, ennek következtében a pilóta megfelelő biztosítás mellett 10 óra 52 perckor kényszerleszállást hajtott végre, miközben katapultált.

A pilóta eszméleténél van, orvosok vizsgálják – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

Orosz Zoltán altábornagy az M1-nek adott interjújában elmondta, hogy a pilóta sérüléseket szenvedett, de állapota stabil, és a kecskeméti kórházban ápolják.

A tábornok szerint a pilóta még a levegőben észlelte, hogy gond van a futóművel és az első kerekek csak félig jöttek ki. Ezután döntött úgy, hogy elhasználja az üzemanyagot, és megkezdi a kényszerleszállást. A gépet irányba is állította, majd hasra szállt le vele. Eközben döntött a katapultálás mellett is.

Orosz Zoltán a műsorvezető kérdésére reagálva cáfolta, hogy a Gripent elvesztettük volna, hiszen szerinte az javítható állapotban van. Emellett a többi Gripennel tovább folytatják a gyakorlatozást.

A jetfly.hu azt írja, hogy leszállás közben nem nyílt ki a repülő futóműve, a gép pedig hasra szállt.

A magazinnak egy fotót is sikerült lőni a baleset helyszínéről:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik