Belföld

A Velencei Bizottság szétszedte, Trócsányi összerakná

trocsanyi(960x640).jpg (Array)
trocsanyi(960x640).jpg (Array)

A magyar médiatörvényről van szó. Az Európa Tanács alkotmányjogász szakértői szerint a változtatások iránya jó, de egy kicsit kevés. A miniszter részt vett a bizottság plenáris ülésén.

Nemrég megírtuk, hogy a magyarországi médiaszabályozás javítása érdekében az elmúlt években született intézkedések jó irányba mutatnak, de a médiaszabadság javítása további lépéseket igényelne – foglalt állást pénteken elfogadott véleményében a magyar médiát szabályozó törvényekről az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testülete, a Velencei Bizottság.

A plenáris ülésen Trócsányi László megköszönte a Bizottság alapos munkáját és a megfogalmazott ajánlásokat. Idézte Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára által 2013. január 29-én tett nyilatkozatot, amelyben elismerte a magyar médiaszabályozás jelentős fejlődését. Az egyébként New Yorkban tartózkodó Jagland főtitkár – egyes magyar sajtóértesülésekkel ellentétben – nem vett részt az ülésen, áll az Igazságügyi minisztérium közleményében.

Trócsányi László felhívta a Bizottság figyelmét arra, hogy a Kormány és ő személyesen is nyitott az ellenzékkel való párbeszédre. Üdvözölte a Bizottság által elfogadott módosításokat, így azt, hogy elismerték az arányosság elvének az Alaptörvényben való rögzítettségét, a Médiatanács ajánlásait illetően kérésünkre kiegészítették a szöveget a társszabályozás keretében elfogadott magatartási kódexekre történő utalással, az interjúk visszavonására és az újságírói forrásvédelemre vonatkozó megállapításokat felülvizsgálták és enyhítették, a Médiatanács összetételére tett kifogásokat több helyen is újragondolták, és elismerték, hogy a testület tagjainak magas szakmai elvárásoknak kell megfelelniük a gyakorlatban.

Bekerült továbbá a szövegbe az a tény is, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága egy esetben sem vizsgálta a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló, valamint a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényeket.

Trócsányi László felszólalását a DGAP Német Külkapcsolati Tanács “Magyarország a médiában 2010-2014” című jelentésében foglalt megállapításokkal zárta. A világhálón is elérhető jelentésben a szakértők szinte egyhangúan megerősítették, hogy “Magyarországon továbbra is sajtószabadság és médiapluralizmus uralkodik, sem a média egészének kormány általi ellenőrzéséről, sem pedig cenzúráról nem lehet beszélni.”

A plenáris ülésen a magyar Kormány által kezdeményezett módosító javaslatok négyötödét vita nélkül fogadta el a Bizottság. A holland Ben Vermeulen, az alapjogokért felelős albizottság elnöke külön kiemelte, hogy a vélemény egyes pontjain elegáns kompromisszum született.

A Velencei Bizottság hivatalos véleménye 2015. június 22-én jelenik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik