Belföld

Bróker Marcsika sehol, a család ellen indíthatnak vagyonosodási vizsgálatot

kun-mediátor (Array)
kun-mediátor (Array)

A Kun-Mediátor ügy károsultjainak ügyvédje kérte, a rendőrség indítassa el az adóhatósággal az eljárást.

A hvg.hu-nak az jutott az eszébe, hogy megkérdezi az adóhatóságot, kérhetnek-e károsultak vagyongyarapodási vizsgálatot, ha úgy érzik, az ügyben amúgy nem gyanúsított rokonok kimentik a vagyont, illetve kivonják magukat a kártérítés felelőssége alól. Ugyanis nemrég mi is megírtuk, Marcsika lányai kirámolták az éttermüket, olyannyira, hogy még a kádat is elvitték.

Utána közleményben jelezték, az ingóságok az ő személyes vagyontárgyuk, ők bűncselekményben nem vettek részt, ezért jogilag nincs arra lehetőség, hogy kártalanítsák az ügy kárvallottjait. A NAV-tól a lap azt a választ kapta, hogy a vagyonosodási vizsgálat valójában egy speciális becslési eljárás a személyi jövedelemadó utólagos adóellenőrzésére.

A hivatal ezt a vizsgálatot csak akkor indíthatja, közérdekű bejelentés nyomán, ha a bejelentő érdemi információkkal alátámasztva feltűnő, az átlagot meghaladó költekezésére hívja fel az adóhivatal figyelmét. De a vizsgálat lépései adótitoknak minősülnek.

Dobrossy István, a Kun-Mediátor károsultjait képviselő ügyvéd a lapnak úgy fogalmazott, ebben az ügyben úgy néz ki, Marcsika családjának vagyona „egy tőről fakadhat”, ezért ő kérelmezte, a rendőrség indítsa el a vagyonosodási vizsgálatot az adóhatóságnál.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a családtagok a Kun-Mediátor csalássorozatából tettek szert vagyonukra, az zárolható lesz, később bevonhatóak a kártérítési eljárásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik