Belföld

A MET volt a székely kórus svájci megmentője

orbán utazik (Array)
orbán utazik (Array)

Orbán Viktor is megnézte annak a székely gyerekkórusnak az előadását, akiket a svájci magyar nagykövet hívott meg és a Külügyminisztérium mellett a MET Holding is támogatott.

A koncertről és a kormányfő akkori útjáról mi is írtunk korábban, akkor Orbán úgy nyilatkozott, magánúton voltak, csütörtökön utaztak el Lázár Jánossal, mindketten feleségük társaságában. „Az első estét Németországban, egy régi baráti családnál töltöttük, pénteken utaztunk át Zürichbe, ahol az ottani bazilikában egy csodálatos koncertet néztünk végig” – tette hozzá a miniszterelnök.

Az Átlátszó a kórus svájci turnéjának nézett utána. Kiderült, a gyerekcsoportot Nagy István svájci nagykövet hívta meg és úgy volt, hogy a fellépést a külügy szponzorálja, ezt még Németh Zsolt, egykori államtitkár szervezte meg. Azonban 2014 nyarán Német távozott a tárcától és az új, akkoriban még Navracsics Tibor vezette külügy mégsem akarta fizetni az utazást.

A MET beugrott

A kórus vezetője, Haáz Sándor azt mondta az oknyomozó portálnak, hogy a túra majdnem elmaradt, de aztán jött a MET, amiről itt írtunk bővebben és kifizette a kórus szállásának jelentős részét. A cég nem akart részleteket elárulni a lapnak arról, hogyan és miként került képbe, Haáz azonban azt mondta, „valószínű, hogy ez a MET Holding, aki adományozott – ha nem tévedek –, akkor tizenegyezer svájci frankot vagy tizenkétezret főtámogatóként”, később azonban vissza akarta vonni nyilatkozatait.

Svájci lapok akkoriban azt írták, hogy a magyar miniszterelnök nem is a kórus, hanem a MET miatt utazott Svájcba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik