Belföld

Negyedmillió diákot buktatnak meg idén pedagógiai céllal

tanterem (Array)
tanterem (Array)

AFővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért egyesület szerint erre semmi szükség. 

Tanév végén körülbelül 250 ezer tanulót buktatnak meg az iskolák pedagógiai céllal, állítja közleményben a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért. Szerintük a javítóvizsgára felkészítő “árnyékoktatás” piaca is virágzik a nyári szünetben. A megbuktatott tanulók a bizonyítvány átvétele után 20 napig kérhetik, hogy független vizsgabizottság előtt tegyenek javítóvizsgát.

Nem ritka, hogy egy 30 fős osztályban 20-25 tanulót buktatnak meg év végén egy-egy tantárgyból, állítja a szervezet. Szerintük az új rendelkezések szerint a szakképző iskolában 11 évfolyamon megbuktatott tanulóknak újra kell kezdeni a 9. évfolyamot, mert az feljövő 10. évfolyam követelményeinek nem felelnek meg.

Ha tanulót a tanév végén évfolyamismétlésre utasítják, nincs lehetősége jogorvoslatra, akkor sem, ha az osztályzatai jogszabálysértő módon lettek megállapítva, mert csak a tanév végén a bizonyítvány átvételénél tudja meg, hogy megbukott.

A buktatás nem kötelező, hívják fel a figyelmet. Az iskola megteheti, hogy a rosszabbul teljesítő tanulóknak biztosítja, hogy a következő évben a magasabb évfolyamon pótolják tanulmányi hiányosságaikat.

Jogszabály értelmében az állami fenntartású iskola (KLIK) feladata a bukott tanulók felkészítése a nyári szünetben, ha azt a tanulók vagy a szülők igénylik. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik