Belföld

Kiengedték a kórházból a hős Gripen-pilótát

gripen 1 (Array)
gripen 1 (Array)

Kádár Sándor a katapultálás során sérült meg. Műanyag mellényt kell viselnie, hónapokig tart majd a teljes felépülése.

Hétfő délután kiengedték a kórházból Kádár Sándor őrnagyot, aki múlt szerdán a Magyar Honvédség meghibásodott Gripenével kényszerleszállást hajtott végre, majd katapultált a kecskeméti repülőtéren – közölte a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ az MTI-vel. A Honvédkórház szerint a pilóta felépülése a továbbiakban otthon folytatódik. Időszakos kontrollvizsgálatokon kell megjelennie kezelőorvosánál – tették hozzá.

A Magyar Honvédség JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgépének pilótája múlt szerda délelőtt Kecskeméten kiképzési repülésre szállt fel. Nem sokkal később “deklarált vészhelyzetet” jelentett, mivel többszöri próbálkozásra sem sikerült behúznia a gép orrfutóját, ami így “félállásban” maradt. A pilóta végül hasraszállást hajtott végre a repülőgéppel a kifutópályán. Mivel a manőver során a gép balra kitört a betonon, a pilóta a protokollnak megfelelően katapultált.

 

Másnap Hende Csaba honvédelmi miniszter Hazáért érdemjellel tüntette ki a pilótát. Ez a honvédelmi miniszter által adományozható legmagasabb kitüntetés, ami a szolgálat vagy a honvédelem érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenység, bátor helytállás, hősies magatartás elismerésére adományozható. A Napi Gazdaság szombati interjújában a miniszter azt mondta: a Gripen meghibásodása alapján “arra lehet következtetni, hogy valamilyen szoftverhiba okozta a bajt”.

Vasárnap Csókay András, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ idegsebész főorvosa az M1 csatornán azt mondta, a pilótának a következő időszakban egy műanyag mellényt kell viselnie. Az ilyen törések “átépülése” három hónap alatt 60-70 százalékosan megy végbe, egy év alatt 90 százalékosan, 1,5-2 év alatt teljesen meggyógyulhat. Csókay András szerint nincs akadálya annak, hogy Kádár Sándor egy év múlva újra repüljön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik