Belföld

Egy év múlva újra repülhet a szerdán katapultált Gripen-pilóta

Hétfőn várhatóan kiengedik a kórházból az őrnagyot, akinek ágyékcsigolyái sérültek.

Várhatóan hétfőn hazamehet a Honvédkórházból Kádár Sándor őrnagy, aki szerdán délelőktt kényszerleszállást hajtott végre egy meghibásodott Gripennel és katapultált a kecskeméti repülőtéren – mondta az intézmény idegsebész főorvosa az M1 adásában.

Csókay András közölte: a pilóta két ágyékcsigolyája megroppant, de már jó állapotban van. Kádárnak a következő időszakban egy műanyag mellényt kell viselnie, másfél-két évig tart, mire teljesen meggyógyul, de nincs akadálya annak, hogy egy év múlva már újra repüljön.

A pilóta szerdán délelőtt kiképzési repülésre szállt fel, nem sokkal később pedig vészhelyzetet jelentett, mert többszöri próbálkozásra sem sikerült behúznia a gép orrfutóját. A pilóta és a földi személyzet svéd szakemberek bevonásával minden körülményt mérlegelt és a levegőben megkísérelték elhárítani a műszaki hibát, de ez több mint egy órán át sem sikerült. A pilóta úgy döntött, hogy az üzemanyag kifogyásáig a levegőben tartja a gépet, majd hasraszállást hajt végre. Az előzetes vizsgálatok alapján a gép javítható.

Hende Csaba honvédelmi miniszter szombaton a Napi Gazdaságnak azt mondta: arra lehet következtetni, hogy szoftverhiba okozta a bajt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik