Belföld

Dávid: „Lehet, hogy ez a nagy meleg az agyára ment valakinek…”

Dávid Ferenc  (Array)
Dávid Ferenc  (Array)

…, hogy ilyen eszement szabályozásokat hoznak. Ezzel az erővel azt is rendeletbe lehetne foglalni, hogy hétköznap nem lehet ittasan vezetni, csak hétvégén”.

Ezt a VOSZ-főtitkár mondta arról, hogy egy friss rendelet szerint a vasárnap nyitva tartó boltokban dolgozó családtagoknak nem kell szakképesítés ahhoz, hogy beálljanak a sajtpult mögé, de csak vasárnap. Dávid Ferenc az ATV Egyenes beszéd című műsorában teljesen logikátlannak nevezte a dolgot, hiszen a rendelet szerint például kertészeti cikket, órát és ékszert is lehet árulni szakképesítés nélkül, pedig ezekhez sem árt a szakértelem.

A szakember szerint nagyon rossz üzenet, ha Magyarország abba az irányba megy, hogy egyre inkább azt mondjuk bizonyos dolgokra, hogy ehhez nem kell szakma, mert minden normális ember el tudja végezni. Ezután nem fognak szakmát tanulni a gyerekek, mert minek, úgyis lehet csinálni. Ezzel egyébként a szakmunkás minimálbért is leértékelik – fogalmazott.

Dávid Ferenc közölte: az ötlet életszerűtlen, így nem lehet szabályozni a legnagyobb munkaadó ágazatot. Szerinte elfogadhatatlan látszatkönnyítés, hogy szakképzés nélkül is beülhet valaki vasárnap a boltba. Az alapkoncepció is rossz, ezért foltozgatják most a szabályozást. Szerinte még érdekes lesz, hogy mi lesz ebben a melegben a Balatonon, ahol továbbra sem lehet vasárnap vásárolni a boltokban.

Dávid Ferenc arról is beszélt, hogy a meleg miatt hőségriasztás lesz a hétvégén, a katasztrófavédelem honlapján már most elérhetőek azok a helyek, ahová bemehetnek hűsölni az emberek, ha már nem bírják a meleget. A VOSZ főtitkára kijelentette: rengeteg olyan kereskedelmi egység szerepel a listán, amelyik hivatalosan nem is lehet nyitva vasárnap. Nem tudok mást elképzelni, mint hogy a hőségriadó idejére kinyithatnak ezek az üzletek – magyarázta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik